Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

6. Surun ja lohdun kokeminen

Suru liittyy menetykseen tai luopumiseen sekä kaipaukseen ja haikeuteen. Suru myös auttaa näkemään sitä, mikä on hyvää ja arvokasta. Se auttaa ymmärtämään, mitä on vielä jäljellä.

Esimerkiksi ahdistus, pelko tai viha voivat tuntua lukittautuvan sisälle. Jos tunteistaan saa kerrottua toiselle, voivat nämä ympäristöön liittyvät tunteet purkautua suremisen kautta. Jo se voi helpottaa oloa.

Kolme askelta ympäristökriisiin liittyvän surun käsittelyyn

  1. Salli suruntunteesi
  2. Jaa suruntunteesi
  3. Löydä paikka, jossa voit ilmaista suruasi

Videolla (2:23) lääkäri Hanna Rintala neuvoo, miten näiden kolmen askelen avulla voi opetella käsittelemään ympäristökriisiin liittyvää surua.

Suremiselle luvan antaminen ei tarkoita sitä, että pitäisi jäädä pysyvästi surun valtaan. Pikemmin asia on toisin päin. Kun surua ei välttele, voi tunteen antaa tulla ja mennä. Suru voi myös yhdistää ihmisiä.

Voi helpottaa, kun on lupa kokea ja ilmaista surua. Voisitko itse tai yhdessä muiden kanssa luoda paikan, jossa surulle olisi tilaa? Voit mennä luontoon, ja antaa itsellesi luvan surra. Sitä kautta voi löytyä myös lohtua.

Harjoitus: Ympäristösuruni

Miksi?

Ympäristösuru johtuu ympäristökriisin aiheuttamista menetyksistä tai niiden uhasta. Ympäristösurua voi aiheuttaa esimerkiksi lumisten talvien, eläinlajin tai aiemman huolettomuuden menetys. Ympäristösurua voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa. 

Tässä harjoituksessa opit tunnistamaan ympäristösurua ja sen erilaisia ilmenemistapoja. Opit ymmärtämään myös surun myötätuntoisen kohtaamisen tärkeyttä. 

Kun tunnistat ympäristösuruntunteet, voit saada syvempää ymmärrystä itsestäsi ja suhteestasi ympäröivään maailmaan.   

Miten?

Pohdi seuraavia kysymyksiä. Kirjoita ajatuksiasi alle tai paperille. Jos mahdollista, jaa näitä ajatuksia jonkun läheisen ihmisen kanssa.  

Loading ...

Muistokirjoitus

Kirjoita omin sanoin muistokirjoitus jollekin sellaiselle asialle, josta ilmastokriisi pakottaa sinut luopumaan joko osittain tai kokonaan. 

Tämä asia voi olla esimerkiksi lumiset talvet, jäätiköt, ilmastohuoleton elämä tai sukupuuttoon kuolevat eliölajit. Voit kertoa, mitä kaikkea tämä asia on merkinnyt sinulle ja miten paljon olet kokenut kiitollisuutta siitä. 

Loading ...