Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. Uskottomuuden käsittely

Oletteko joutuneet uskottomuuskriisiin? Uskottomuus on yleinen syy hakeutua pariterapiaan. Uskottomuus tuntuu tuhoisalta ja voi vahingoittaa luottamusta syvästi.

Moni pari kuitenkin pääsee uskottomuuskriisistä yli ja pelastaa suhteensa jopa entistä paremmaksi. Joskus pari käy ensimmäisen keskustelunsa siitä, mitä kumpikin todella tarvitsee parisuhteelta vasta uskottomuuskriisin jälkeen.

Maltti on kriisissä tärkeää

Jos olet kokenut puolisosi uskottomuuden tai jos olet itse ollut uskoton, malta. Älä kiiruhda tekemään päätöksiä juuri nyt.

Tämän osion avulla voitte ymmärtää, mitä teille on parina tapahtunut ja saada apua uskottomuuden käsittelyyn.

Uskottomuudesta voi päästä yli.

Katso videolta, kun Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen puhuu uskottomuuden käsittelystä.

Mitä uskottomuus on?

Yleensä uskottomuudella tarkoitetaan seksuaalisuhteeseen ryhtymistä oman puolison tietämättä ja ilman hänen suostumustaan, vaikka on luvannut seksuaalista uskollisuutta.

Uskottomuutta voi olla monenlaista. Uskottomuutta voi olla esimerkiksi nettiflirtti ja seuranhaku netistä tai yhteydenotot vanhoihin ihastuksiin. Parien tulee itse määritellä, mikä heille merkitsee uskottomuutta.

Epäiletkö uskottomuutta?

Varmoja merkkejä uskottomuudesta ei ole. Asiallinen ja avoimuuteen kannustava keskustelu on tärkeää.

Miten pettäjä ja petetty reagoivat?

Pettäjien on usein vaikea eläytyä petetyn tunteisiin. He saattavat vähätellä puolisonsa tunteita.

Petetty usein pelkää parisuhteensa päättyvän. Uskottomuus loukkaa sen lajista riippumatta. Petetty kokee olonsa turvattomaksi, hänen epäluottamuksensa kumppaniin syvenee ja puolisoiden välinen luottamus vaurioituu.

Ihmiset reagoivat uskottomuuteen kovin eri tavoin. Joku haluaa tietää kaiken ja toinen ei mitään.

Mikä ajaa uskottomuuteen?

Tutkimukset kertovat, että uskottomuuteen voivat ajaa esimerkiksi seksuaalisen nautinnon puute omassa suhteessa, seikkailunhalu, läheisyydentunteen puuttuminen sekä arvostuksen ja huomion tarve.

Jos ei koe saavansa arvostusta, voi pettäminen olla keino yrittää paikata itsetuntoa. Osa kokee rakkauden loppuneen omassa parisuhteessa, mutta monet pettäjät yhä rakastavat puolisoaan. Tällöin pettäminen voi olla ratkaisuyritys parisuhteen vaikeuksiin.

Petetyn tunteet

Jos olet tullut petetyksi, ovat voimakkaat tunteet normaaleja. Voit tuntea shokkia, epätoivoa, masennusta ja turtumusta. Voit kyseenalaistaa itseäsi ja tuntea häpeää. Saatat kokea, että puolisosi on syytön. Voit myös kokea voimakkaita kielteisiä tunteita kolmatta osapuolta kohtaan. Tämä kaikki on normaalia.

Uskottomuuskriisi on suuri parisuhdekriisi. Siihen kannattaa hakea apua nettipalveluista tai mahdollisesti myöhemmin parisuhdeterapiasta. Ohjelman lopussa on linkkejä Väestöliiton palveluihin.

Sinulle, jota on petetty

  • Kerro puolisollesi, mitä tietoa tarvitset.
  • Ilmaise tunteesi. Huutaminen ja raivoaminen ei ole tehokasta vuorovaikutusta, mutta rauhallinen puhe on.
  • Rajaa asiasta puhumisen ajankohta tiukasti. Muina aikoina anna omien ja puolisosi tunnekuohujen levätä.
  • Älä sekoita lapsia vanhempien uskottomuuskriisiin. Älä tee sitä edes silloin, jos lapset ovat jo aikuisia.
  • Sopikaa yhdessä, keiden ulkopuolisten kanssa tästä asiasta keskustellaan.

Muista, että pettäjä tavallisimmin katuu ja häpeää pettämistään. Ethän lisää hänen häpeäänsä. Kun saat kuulla jotakin, mitä et haluaisi kuulla, säilytä malttisi. Myös kuunteleminen on keskustelua. Jos haluat tietää, ole valmis kuuntelemaan. Kestä se, mitä kuulet, ja säilytä malttisi.

Sinulle, joka olet pettänyt

  • Vastaa puolisosi tiedontarpeeseen.
  • Ota vastaan kumppanisi tunteet.
  • Auta kumppaniasi rajaamaan tämän asian puimiseen käytettävä aika, sillä elämä jatkuu kriisin ulkopuolellakin.
  • Auta kumppaniasi ja itseäsi pitämään lapset, myös aikuiset lapset, uskottomuuskriisin ulkopuolella.
  • Sinulla on nyt mahdollisuus pyytää anteeksi tekemääsi tekoa.
  • Sinulla on mahdollisuus kertoa tunteistasi puolisoasi kohtaan.

Harjoitus: Korjaava keskustelu pettämisestä

Miksi?

Toisen tunteisiin on joskus vaikeaa eläytyä. Tässä harjoituksessa petetty osapuoli saa kerrottua kumppanilleen, miltä petetyksi tuleminen tuntuu. Pettänyt osapuoli kertoo myös oman kokemuksensa asiasta.

Näin lisäätte ymmärrystä välillänne.

Miten?

Osapuolet kertovat kumppanilleen rohkeasti siitä, miltä esimerkiksi koettu tuska, menettämisen pelko ja petetyksi tulemisen järkytys tuntuvat. Kumpikin puhuu omista herkimmistä tunteistaan, mutta ei käsittele kumppaninsa luonteen puutteita.

On hyvin tärkeää, että kummankin annetaan puhua loppuun keskeyttämättä.

Esimerkki

Petetty osapuoli: ”Minusta tuntui pahalta, kun näin tekstiviestisi vieraalle ihmiselle. Tuntui, että ihailet ja haluat toista, et minua. Tuntui katkeralta, ettet kertonut minulle, että elämässäsi on joku, joka on ainakin ollut sinulle tärkeä. Tuntui pahalta, että vietät aikaa jossakin muualla kuin kotona. Tuntui, että sydämeni murtui. En silti haluaisi, että lopetamme liittoamme. Vaikka en voi hyväksyä sitä, mitä teit, voin yrittää ymmärtää sitä. Pyydän, että kerrot siitä minulle.”

Pettänyt osapuoli: ”Minusta tuntui, että et enää välitä minusta. En saanut mitään ihailua ja arvostusta, enkä kokenut, että edes huomaat minua. En yritä selitellä tekoani, mutta koetan kertoa, mikä sen teki mahdolliseksi. Koin kotona kylmyyttä, mutten rohjennut ottaa sitä puheeksi. Ajattelin, ettet välitä minun tunteistani. Sain työpaikalla huomiota ja tartuin siihen. Se tuntui oljenkorrelta. Petin sinua, ja heti häpesin ja kaduin sitä. Mutta silloin olin jo luvannut alkaa tapailla toista. En kehdannut perääntyä. Olen helpottunut, että näit viestit ja voin lopettaa sivusuhteen.”

Loading ...