Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Millaisia ongelmia parisuhteissa esiintyy?

Parisuhteen ongelmat eivät riko parisuhdetta. Onnistuneilla keinoilla voi korjata vaikeitakin parisuhdekriisejä.

Intohimon puute

Parisuhteen kriisiksi voi jossain kohdassa nousta intohimon puute. Tällöin joko toinen tai molemmat parisuhteen osapuolet eivät koe intiimiä läheisyyttä tarpeelliseksi tai itselleen sopivaksi.

Katso videolta, kun Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo, millaisia keinoja on selvitellä tilannetta, jossa ongelmana on intohimon tai seksin puute.

Mustasukkaisuus

Jos parisuhteessa esiintyy mustasukkaisuutta, ei parisuhde voi hyvin. Mustasukkaisella puolisolla on paha olla epäilystensä kanssa. Kumppani kärsii jatkuvista epäilyistä.

Katso videolta, kun Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo, miten mustasukkainen voi hoitaa itseään ja kuinka kumppani voi tukea mustasukkaisuudesta kärsivää puolisoaan.

Puhumattomuus

Vuorovaikutus on yksi parisuhteen peruspilareista. Ongelmia syntyy, jos parisuhteessa on asioita, joista ei voi puhua, tai kumppaneiden tarve puhua on kovin erilainen.

Katso videolta, kun Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo puhumattomuudesta parisuhteen ongelmana.

Kriisit

Parisuhteen saattaa yllättää kriisi, kuten uskottomuus. Parisuhteen kriisi on verrattavissa mihin tahansa muuhunkin kriisiin. Aluksi kriisi näyttäytyy shokkina, jolloin saattaa tuntua siltä, että kaikki on mennyttä.

Kriisin kohdatessa on hyvä pysähtyä miettimään. Shokkivaiheessa ei kannata tehdä mitään peruuttamattomia ratkaisuja.

Työkaluja-osiosta löydät keinoja erilaisten kriisien käsittelyyn.

Riippuvuusongelmat

Riippuvuudet ovat kolmas pyörä parisuhteessa. Esimerkiksi alkoholiriippuvuuteen, peliriippuvuuteen ja pornoriippuvuuteen saa apua. Sitä kannattaa hakea.

Hyvässä parisuhteessa pidetään tärkeimpänä

  • vahvaa luottamusta puolisoon sekä
  • molemminpuolista arvostusta ja kunnioitusta

(Väestöliiton perhebarometri Yhdessä vai erikseen)