Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. Hantera otrohet

Har ni haft en otrohetskris? Otrohet är en vanlig anledning till att söka parterapi. Otrohet känns förödande och kan skada tilliten på djupet.

Många par övervinner en otrohetskris och räddar sitt förhållande så att det till och med blir ännu bättre. Ibland har paret inte sitt första samtal om vad båda verkligen behöver i förhållandet förrän efter en otrohetskris.

Tålamod är viktigt i en kris

Ha tålamod ifall din partner eller du själv har varit otrogen. Fatta inte några snabba beslut just nu.

Den här delen hjälper er att förstå vad som har hänt er som par och hur ni kan få hjälp att hantera otroheten.

Det går att övervinna otrohet.

Se en video där Heli Vaaranen, direktör för relationscentret Parisuhdekeskus, berättar hur man hanterar otrohet.

Vad är otrohet?

Med otrohet brukar man mena att man ingår ett sexuellt förhållande utan sin partners vetskap och samtycke, trots att man har lovat att vara sexuellt trogen.

Otrohet kan ta sig många former. Otrohet kan till exempel vara att flirta och söka sällskap på nätet eller kontakta gamla förälskelser. Paren måste själva definiera vad som är otrohet för dem.

Misstänker du otrohet?

Det finns inga säkra tecken på otrohet. Det är viktigt att ha en saklig diskussion som uppmuntrar till öppenhet.

Hur reagerar den som varit otrogen och den som blivit bedragen?

Det är ofta svårt för den som varit otrogen att leva sig in i den bedragnas känslor. Hen kan förminska sin partners känslor.

Den bedragna är ofta rädd att hens förhållande är över. Otrohet sårar, oavsett vilken form den tar sig. Den bedragna känner sig otrygg, hens misstro mot partnern fördjupas och tilliten mellan partnerna skadas.

Människor reagerar på otrohet på väldigt olika sätt. En del vill veta allt, andra inget alls.

Vad driver en person att​ vara otrogen?

Studier visar att man kan drivas till otrohet av till exempel brist på sexuell njutning i det egna förhållandet, äventyrslusta, brist på närhetskänsla och ett behov av uppskattning och uppmärksamhet.

Om man inte känner sig uppskattad kan otrohet vara ett sätt att försöka lappa ihop sin självkänsla. En del känner att kärleken tagit slut i deras förhållande, men många som är otrogna älskar fortfarande sin partner. Då kan otrohet vara ett försök att lösa svårigheterna i förhållandet.

Den bedragnas känslor

Om du har blivit bedragen är det normalt att ha starka känslor. Du kan vara chockad, förtvivlad, deprimerad och avdomnad. Du kan ifrågasätta dig själv och känna skam. Du kanske känner att din partner är oskyldig. Du kan också uppleva starka negativa känslor gentemot den tredje parten. Allt detta är normalt.

En otrohetskris är en stor kris i ett parförhållande. Det lönar sig att söka hjälp för det från nättjänster eller eventuellt senare från parterapi. I slutet av programmet hittar du länkar till Befolkningsförbundets tjänster.

Till dig som har blivit bedragen

  • Berätta för din partner vad du vill veta.
  • Uttryck dina känslor. Att skrika och bli rasande är inte en effektiv interaktion, men att tala lugnt är det.
  • Begränsa strikt tiden då ni pratar om det. Låt dina och partnerns känslor vila övriga tider.
  • Blanda inte in barnen i föräldrarnas otrohetskris. Gör det inte ens om barnen redan är vuxna.
  • Kom tillsammans överens om vilka utomstående personer ni ska diskutera saken med.

Kom ihåg att den som varit otrogen vanligtvis ångrar och skäms över sitt svek. Öka inte hens skam. Behåll lugnet när du får höra något du inte vill höra. Att lyssna är en del av samtalet. Om du vill veta ska du vara beredd på att lyssna. Uthärda det du hör och behåll lugnet.

Till dig som bedragit din partner

  • Svara på din partners behov av information.
  • Ta emot din partners känslor
  • Hjälp din partner att begränsa tiden som ni lägger på att diskutera saken, för livet fortsätter även utanför krisen.
  • Hjälp din partner och dig själv att hålla barn, inklusive vuxna barn, utanför otrohetskrisen.
  • Nu har du möjlighet att be om förlåtelse för det du gjort.
  • Du har möjlighet att berätta om dina känslor för din partner.

Övning: Korrigerande samtal om svek

Varför?

Ibland är det svårt att leva sig in i någon annans känslor. I denna övning får den bedragna parten berätta för sin partner hur det känns att bli bedragen. Den bedragna parten berättar också hur hen upplever saken.

På så sätt ökar ni förståelsen mellan er.

Hur?

Parterna berättar uppriktigt för sin partner om hur till exempel smärtan som de upplevt, rädslan för att förlora den andra och chocken över att bli bedragen känns. Var och en talar om sina mest sårbara känslor, men tar inte upp bristerna i sin partners karaktär.

Det är mycket viktigt att båda får tala till punkt utan att bli avbrutna.

Exempel

Den bedragna parten: ”Jag mådde dåligt av att se ditt sms till en främmande person. Det kändes som att du beundrar och vill ha den andra, inte mig. Det kändes bittert att du inte berättade för mig att det finns någon i ditt liv som åtminstone har varit viktig för dig. Jag mådde dåligt av att du spenderar tid någon annanstans än hemma. Det kändes som om mitt hjärta brast. Trots det vill jag inte att vi avslutar vårt förhållande. Även om jag inte kan acceptera vad du gjorde, kan jag försöka förstå det. Jag ber dig berätta om det för mig.”

Den otrogna parten: ”Det kändes som om du inte längre bryr dig om mig. Jag fick ingen beundran eller uppskattning och jag kände inte att du ens lade märke till mig. Jag försöker inte förklara vad jag gjort, men jag försöker berätta vad som gjorde det möjligt. Jag upplevde kyla hemma, men vågade inte ta upp det. Jag trodde att du inte bryr dig om mina känslor. Jag fick uppmärksamhet på jobbet och sög åt mig den. Det kändes som ett halmstrå. Jag svek dig, och skämdes och ångrade det med en gång. Men då hade jag redan lovat att börja träffa den andra. Jag vågade inte backa ur. Jag är lättad över att du såg meddelandena så att jag kan avsluta sidoförhållandet.

Loading ...