Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten parisuhde kehittyy?

Kun kaksi ihmistä rakastuu, he elävät pesänrakennuksen ensimmäistä vaihetta. Silloin pari kokee toisensa erityisiksi. He tuntevat olevansa ainutlaatuisia, valittuja ja onnellisia.

Parisuhdeonnen jatkuvuuteen vaikuttaa hyvin paljon se, miten pari suhtautuu ongelmiin ja miten kumpikin hallitsee tunteitaan. Yhtä tärkeää on se, mihin kumpikin kiinnittää huomionsa ja millä tavalla kumpikin osoittaa tunteitaan turhautuessaan.

Parisuhteessa on erilaisia vaiheita

Parisuhde on kuin polku, jota kuljetaan ja jonka varrella opitaan uutta. Kun pari on yhdessä ja kumpikin ponnistelee tunteakseen toisensa paremmin ja ollakseen onnellisia, he lähentyvät toisiaan.

Erityisesti suhteen alussa pari sulautuu yhteen. Vasta myöhemmin kumpikin haluaa taas eriytyä omaksi itsekseen. Tämä on aivan luonnollista. Jos yhteensulautumisen vaihe on menossa ohi, onneksi olkoon! Olette päässeet ”jatkoon” ja parisuhteenne kehittyy.

Eriytyminen

Joskus kahden rakastavaisen eriytyminen aiheuttaa ahdistusta. Alatte huomata toisissanne puutteita. Haluatte ehkä viettää enemmän aikaa yksin tai kavereiden kanssa, vaikka yhä rakastatte toisianne.

Tämä parisuhteen vaihe opettaa teille korvaamattomia uusia taitoja parina. Parhaimmillaan vaihe on rakentavaa konfliktin ratkaisua, neuvottelua ja kompromisseja.

Parisuhteen kehittyminen

Kun pari hyväksyy sen, että parisuhde kehittyy ja muuttuu alun jälkeen, voi kumpikin ottaa vastuuta omasta onnellisuudestaan. Molemmat voivat tuoda parisuhteeseen omia vahvuuksiaan. Rakkaus ei ole hävinnyt minnekään, mutta kumpikin on uudessa tilanteessa. Kuinka hyvä puoliso sinä haluat olla?

Joskus alun symbioosista vapautuminen sujuu eri tahtiin. Yksi on valmis eriytymään, mutta toinen vielä takertuu. Tätä käsitellään myöhemmin harjoituksessa 6. Takertuminen ja välttely.

Muista

Se, että yksi puolisoista joustaa kohtuuttomasti toiveistaan, ei lisää parisuhdeonnea.