Suunta eteenpäin

Hienoa, että olet päässyt näin pitkälle omahoito-ohjelmassa! Kun olet harjoitellut tulemaan paremmin toimeen mustasukkaisuuden kanssa, on aika keskittyä suotuisan muutoksen ylläpitämiseen. Joskus omahoidon jälkeen kaipaa kuitenkin myös muuta apua mustasukkaisuuden hoitoon. Tästä osiosta löydät tietoa siitä, mistä muualta voit apua ja tukea saada.

 Lisätukea on tarjolla

Toivottavasti sinä ja kumppanisi olette saaneet tästä omahoito-ohjelmasta apua mustasukkaisuuden tunteen käsittelyyn. Joskus tällainen omatoiminen työskentely ei kuitenkaan yksinään riitä. Tällöin mustasukkaisuuteen kannattaa hakea apua myös ulkopuolista apua.

Tutustutaan seuraavaksi siihen, millaista apua mustasukkaisuuteen tämän omahoito-ohjelman lisäksi on tarjolla.

Väkivallalta tai sen uhkalta suojautuminen

Jos suhteessa esiintyy väkivaltaa tai sen uhkaa, on kaikkien osapuolten turvallisuuden varmistaminen ensisijaista. Väkivaltaan on tärkeää hakea apua.

Kun tarvitset kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Ota yhteyttä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon.

Turvasuunnitelmat väkivaltaa pelkäävälle ja väkivallan tekijälle

Paripsykoterapia

Kun mustasukkaisuus on parille ongelma, alkaa parisuhde kokonaisuudessaan helposti kärsiä. Suositeltava hoito mustasukkaisuuteen on pariterapia, jossa pyritään parantamaan parisuhdetta kokonaisuutena. Pariterapia soveltuu myös riitelyn, etääntymisen ja uskottomuuskriisin hoitoon. Pariterapian avulla puolisot voivat oppia paremmin yhdessä auttamaan toisiaan mustasukkaisuuden kanssa. Pariterapiaa ei kuitenkaan yleensä suositella tilanteessa, missä parin välillä on väkivaltaa tai sen uhkaa. Myös parisuhdekurssit (esimerkiksi Väestöliiton parisuhdekurssi), ja muut oma-apumateriaalit voivat olla hyödyllisiä.

Paripsykoterapiaa tarjoavat kuntien perheneuvolat, seurakuntien perheasiainneuvottelukeskukset sekä yksityiset palveluntarjoajat.

Yksilöpsykoterapia

Mustasukkaisuutta voidaan hoitaa yksilöpsykoterapiassa ja se on hyödyllistä varsinkin silloin, kun mustasukkaisuus on aiheetonta ja liittyy mustasukkaisuuden kokijan omaan tunne-elämään. Jos mustasukkaisuuteen liittyy vihan hallinnan ongelmia, kuten raivonpuuskia, väkivaltaista käytöstä tai uhkauksia, on ne tärkeä saada hallintaan. Yksilöpsykoterapiaa tarjoavat sairaanhoitopiirit, kunnat sekä yksityiset palveluntarjoajat.

Voit tutustua psykoterapian mahdollisuuksiin tarkemmin psykoterapiaan hakeutujan oppaasta.

Psykoterapiaan hakeutujan opas

Lääkehoito

Jos mustasukkaisuus on oire taustalla olevasta sairaudesta kuten psykoosista, voidaan mustasukkaista harhaluuloisuushäiriötä hoitaa myös lääkkeillä. Hoidon tarpeen arviointiin tarvitaan lääkärin tutkimusta. Psykoosisairauksissa tarvitaan usein sairaalahoitoa.

 Muutoksen ylläpitäminen

Olet nyt käynyt tämän omahoito-ohjelman loppuun. Hienoa! Toivottavasti mukaasi on tarttunut uutta ymmärrystä mustasukkaisuuden tunteeseen, ja toivottavasti olet löytänyt keinoja toimia tämän tunteen kanssa rakentavalla tavalla. Alta löydät vielä listauksen tämän omahoito-ohjelman keskeisistä opeista. Pidä nämä opit mielessä jatkossakin, jotta saat ylläpidettyä aikaansaamaasi positiivista muutosta.

  • Tunnista mustasukkaiset tunteet, ajatukset ja käyttäytyminen
  • Yritä löytää tutkiva ja tarkasteleva suhtautuminen mustasukkaisuuteen. Onko se aiheetonta vai aiheellista? Mitä todistusaineistoa löydät puolesta ja vastaan?
  • Muista, että ajatuksia ja tunteita ei tarvitse estää. Ne ovat vain ajatuksia ja tunteita. Pyri suhtautumaan ajatuksiisi ja tunteisiisi lempeän myötätuntoisesti. Mustasukkaisuus on yleisinhimillistä ja normaalia. Tunne on kipeä. Et valitse tunteita, mutta voit valita tavan, miten toimit niiden kanssa
  • Pidättäydy toimimasta haitallisilla tavoilla
  • Ota aikalisä. Se tarkoittaa riittävää taukoa riitelyyn, jonka tarkoitus on suhteen suojeleminen. Tauon tulee olla yhdessä ennalta sovittu, jotta toisen poislähtö ei tunnu yksipuoliselta hylkäämiseltä ja pahenna tilannetta. Tauko käytetään mielen rauhoittamiseen. Asiaan palataan sitten, kun on rauhoituttu.
  • Väkivalta on väärin. Jos suhteessa esiintyy väkivaltaa, hae heti apua.
  • Selvitä mahdolliset väärinkäsitykset kumppanin kanssa avoimesti.
  • Lähesty kumppania pehmeästi ja rakentavasti. Vuorovaikutus helposti jatkuu samassa sävyssä, missä se on aloitettu. Ota vastuu omasta osuudestasi vuorovaikutuksen kielteisellä kehällä.
  • Hae tarvittaessa rohkeasti ulkopuolista apua tilanteeseen.

Kokemuksesi mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmasta on meille tärkeä. Kokemustesi perusteella voimme myös kehittää ohjelmaa entistä paremmaksi. Vastaathan lopuksi vielä lyhyeen tätä ohjelmaa koskevaan kyselyyn.

Kokemuksesi omahoidosta Omahoidon alkuun​​