Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitä mustasukkaisuus on?

Mustasukkaisuus on tavallinen ja yleisinhimillinen tunne. Se herää, kun kokee tärkeän ihmissuhteen olevan uhattuna. Miltei jokainen ihminen kokee mustasukkaisuutta jossain vaiheessa elämäänsä.

Joskus mustasukkaisuutta koetaan todellisen uhan edessä. Joskus taas suhteeseen kohdistuva uhka on kuviteltua.

Mustasukkaisuudella voi olla sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia parisuhteelle. Millainen mustasukkaisuus on normaalia, ja milloin se muodostuu liialliseksi?

Normaali mustasukkaisuus

On normaalia kokea mustasukkaisuutta, jos suhdetta uhkaa jokin. Kumppani on saattanut esimerkiksi olla uskoton tai flirttailla muille. Tällainen mustasukkaisuus voidaan tutkimusten mukaan jopa kokea rakkauden osoituksena, ja sillä voi olla positiivisia vaikutuksia parisuhteelle.

Ei myöskään ole harvinaista kokea ajoittain lievää mustasukkaisuutta, jolle ei ole mitään syytä. Jos se ei ole hallitsevaa eikä merkittävästi kuormita kumpaakaan osapuolta, ei siinä ole mitään epänormaalia.

Liiallinen mustasukkaisuus

Liiallisesta mustasukkaisuudesta on kyse silloin, kun tunne syntyy ilman, että mikään uhkaa parisuhdetta. Henkilö pitää tällöin pieniäkin muutoksia kumppaninsa käyttäytymisessä todisteena uskottomuudesta.

Myös todelliseen uhkaan liittyvä mustasukkaisuus voi olla liiallista, jos mustasukkaisen reagointi on tilanteeseen nähden suhteettoman voimakasta ja hallitsevaa.

Liiallinen mustasukkaisuus liittyy enemmän mustasukkaisen omaan tunne-elämään ja historiaan kuin mustasukkaisuuden kohteen toimintaan tai todelliseen uhkaan.

Liiallinen mustasukkaisuus vahingoittaa suhdetta

Liika mustasukkaisuus on haitallista suhteelle. Siitä kärsii sekä mustasukkaisuuden kohde että mustasukkainen itse. Mustasukkaisuus on yleinen syy parisuhdeongelmiin ja eroihin.

Ääritapauksissa se voi olla jopa vaaraksi turvallisuudelle. Mustasukkaisuus on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa.

Muista

Mustasukkaisuus on yleinen tekijä parisuhdeongelmien ja avioerojen taustalla. Tuhoisimmillaan se voi olla motiivi parisuhdeväkivaltaan tai perhesurmiin.