Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. Löydä rakentava toimintatapa

Ihmiset reagoivat mustasukkaisuudentunteeseen eri tavoin ja pyrkivät selviytymään sen kanssa erilaisin keinoin. Jotkut keinoista ovat hyödyllisiä ja auttavia, toiset taas haitallisia.

Selviytymiskeinot voivat olla haitallisia

Selviytymiskeinoilla pyritään lievittämään epämukavaa tunnetta, vahvistamaan omaa asemaa ja suojaamaan itsetuntoa kolhuilta.

Selviytymiseen tarkoitetut reaktiot voivat kuitenkin pahentaa tilannetta. Ne voivat aiheuttaa ongelmia suhteessa ja vahingoittaa kumppania. Rajoja ylittävä käytös heikentää suhteen turvallisuutta.

Omat reaktiot saattavat myöhemmin kaduttaa. Kun parisuhde kärsii mustasukkaisen käyttäytymisen seurauksena, altistaa ihminen itsensä sille, mitä hän eniten pelkää: kumppanin ja omanarvontunnon menetykselle.

Harjoitus: Rakentavien käyttäytymistapojen tunnistaminen

Miksi?

Tämä harjoitus on sinulle, joka koet mustasukkaisuudentunteita kumppaniasi kohtaan. Mustasukkaisen toimintatavat voivat aiheuttaa ongelmia suhteessa ja vahingoittaa kumppania.

Tässä harjoituksessa tarkastelet, minkälaisilla tavoilla tällä hetkellä käsittelet mustasukkaisuutta. Opit huomaamaan, millainen käytös on mustasukkaisuutta herättävissä tilanteissa rakentavaa.

Miten?

Alla on lista erilaisista toimintatavoista. Osa niistä on rakentavia ja osa ei-rakentavia.

Käy ne läpi yksi kerrallaan.

  1. Merkitse ensin, tunnistatko itse käyttäväsi kyseistä toimintatapaa.
  2. Arvioi sen jälkeen, onko toiminta rakentavaa (kyllä/ei).
  3. Harjoituksen lopusta voit tarkastaa, mitkä toimintatavat ovat rakentavia. Pysähdy tarkastelemaan tekemääsi listausta: käytätkö tällä hetkellä enemmän rakentavia vai ei-rakentavia tapoja reagoida mustasukkaisuudentunteeseen?
Loading ...

Rakentavia toimintatapoja ovat 9, 10, 11, 12 ja 14.