Siirry pääsisältöön

Seksuaaliväkivallan kokemuksen hoito

Vaikka seksuaaliväkivallalla voi olla moninaisia vaikutuksia, voi seksuaaliväkivallan kohteeksi joutumisesta toipua. Toipumista tukee oikea-aikainen tuki ja hoito.

On aina yksilöllistä, miten tapahtunut vaikuttaa kokijaan.

On myös mahdollista, että seksuaaliväkivaltakokemuksen jälkeen ei koe merkittäviä haittavaikutuksia missään vaiheessa elämäänsä.

Miten seksuaaliväkivallan tai häirinnän kokemusta hoidetaan?

Apua kannattaa hakea mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen. Tärkeintä kuitenkin on, että apua ylipäätään hakee.  

Psyykkisen tuen lisäksi on mahdollista saada tukea myös mahdollisen rikosilmoituksen tekemiseen ja mahdolliseen rikosprosessiin.  

Seksuaaliväkivallalla voi olla vaikutusta sitä kokeneen läheisiin. Myös läheisille on tarjolla apua. 

Millaista hoito on? 

Seksuaalisen väkivallan kokemuksen hoitoon on tarjolla muun muassa  

  • keskustelutukea 
  • vertaistukea 
  • lyhyitä ja pidempiä hoitoja traumaoireisiin ja muihin seksuaaliväkivallan seurauksiin.  

Seuraukset voivat olla hyvin yksilöllisiä, joten ammattilainen auttaa löytämään sopivan hoitomenetelmän.  

Milloin ja mistä apua?

Apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä. Seksuaaliväkivallan oireet ja seuraukset voivat olla moninaisia ja yksilöllisiä. Sinun ei tarvitse itse tietää, millaista apua tarvitset. Tärkeintä on olla yhteydessä auttavaan tahoon, joka ohjaa sinut tarvittaessa oikeaan paikkaan. Apua voi hakea esimerkiksi:

Seri-tukikeskuksesta 

Jos tapahtuneesta on alle kuukausi, voit hakeutua ilman lähetettä lähimpään Seri-tukikeskukseen. Seri-tukikeskuksessa autetaan yli 16-vuotiaita. Palvelut ovat maksuttomia, ja ne on tarkoitettu kaikille sukupuolille. 

Löydä Seri-tukikeskuksesi (thl.fi)

Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta 

Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille sekä heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville. 

Lue lisää Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta (tukinainen.fi)

Rikosuhripäivystyksestä 

Rikosuhripäivystys auttaa rikosten uhreja, heidän läheisiään ja rikosasioiden todistajia.

Lue lisää Rikosuhripäivystys Rikusta (riku.fi)

Tyttöjen/poikien talosta

Seksuaaliväkivalta päivystyspuhelin ja sähköposti sekä ryhmätyöskentelyä voi löytyä lähimmästä Tyttöjen/poikien talosta.

Lisäksi

  • Omalta terveysasemaltasi 
  • Työterveyshuollostasi 
  • Koulusi tai oppilaitoksesi terveydenhoitajalta,  
  • kuraattorilta tai  
  • psykologilta 
  • Nuorisoasemalta 

Mitä voin itse tehdä? 

Omahoito-ohjelma itsenäiseen työskentelyyn  

Hyvä uutinen on, että muutos on mahdollinen. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet oman mielesi paras asiantuntija.

Apua saa Mielenterveystalon omahoito-ohjelmista, joita voi käydä läpi joko yksin tai yhdessä läheisen tai ammattilaisen kanssa.

Seksuaaliväkivallasta toipumisen omahoito-ohjelmasta saat tietoa siitä, mitä seksuaaliväkivalta on. Sen avulla voit myös löytää keinoja selvitä vaikeiden tunteiden kanssa.

Voit käyttää omahoito-ohjelmaa  

  • itsenäisesti  
  • odotellessasi muuta hoitoa  
  • muun hoidon tukena  
  • muun hoidon jo loputtua 

Kerro olostasi  

Moni kertoo olonsa helpottuneen, kun on kertonut oireistaan läheisilleen. Vaikka asian puheeksi ottaminen tuntuisikin vaikealta,  kannattaa pahasta olosta puhua läheiselle, turvalliselle aikuiselle tai hyvälle ystävälle.  

Kun kertoo tilanteestaan, ei ole enää yksin vaikean tilanteen kanssa. Tällöin omat ajatukset ja tunteet usein myös selkiytyvät. 

Läheisesi ovat saattaneet myös huomata oireesi. Keskustelemalla voit saada yllättävänkin paljon tukea ja ymmärrystä toipumiseesi. 

Pidä huoli itsestäsi 

Arjen sujuvuudella on vahva yhteys mielen hyvinvointiin. 

Kun koet voivasi hyvin, sujuu arki ilman suuria ponnisteluita. Toisaalta mielekkäät arjen rutiinit ja säännöllinen vuorokausirytmi edistävät terveyttä. 

Voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi hyvin yksinkertaisilla, päivittäisillä asioilla. Liikunta, mielihyvä ja uni ovat arjen peruspalikoita. Toisen ihmisen läsnäolo ja sosiaaliset kontaktit ovat tärkeitä. 

Läheisiltä kannattaa myös pyytää tukea arjessa jaksamiseen. Myös päivittäisen ravinnon laadulla on suuri merkitys mielialaan. 

Lisävinkkejä siitä, mitä voi itse tehdä löytyy täältä:  

Yhdistykset ja järjestöt liittyen tähän aiheeseen

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Pääosin +16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös