Siirry pääsisältöön

Aivojen sähköhoito 

Aivojen sähköhoito  eli ECT-hoito on tehokas ja tutkittu hoitomuoto. Hoito vaikuttaa muun muassa aivojen aineenvaihduntaan ja välittäjäaineiden pitoisuuksiin.  

Milloin sähköhoitoa käytetään?  

Sähköhoidolla voidaan helpottaa useiden mielenterveyden häiriöiden oireita. Pääosin sitä käytetään vaikean masennuksen hoidossa silloin, kun lääkkeet eivät tunnu tehoavan tai potilaalla on psykoottisia oireita tai itsemurha-ajatuksia. 

Erityisesti masennuksessa, jossa on psykoottisia oireita, on sähköhoito tehokkaampi kuin mikään muu hoitomuoto. Näistä potilaista yli 80% hyötyy sähköhoidosta. 

Sähköhoitoa voidaan käyttää myös muun muassa kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja skitsofrenian hoidossa.  

Millaista sähköhoito on?  

Hoito annetaan erillisessä neuromodulaatioyksikössä tai muussa sairaalan toimenpideyksikössä. Hoidon aikana ovat potilaan lisäksi paikalla ainakin ECT-hoitaja tai -lääkäri, nukutuksesta vastaava anestesialääkäri sekä jälkiseurannasta vastaava hoitaja.

Potilas nukutetaan hoidon ajaksi, joten hän ei tunne kipua. Päähän johdetaan muutaman sekunnin ajan sähkövirta, joka aiheuttaa aivoissa sähköisen purkauksen.

Hoitoa annetaan tavallisesti 2-3 kertaa viikossa yhteensä noin 4-16 kertaa. Joskus sähköhoitoa jatketaan ylläpitohoitona, jolloin potilas käy saamassa yhden hoitokerran esimerkiksi 2–4 viikon välein. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti ja potilaan vointia seuraten.

Sähköhoidossa voi käydä sekä osastohoidosta että kotoa käsin.   

Onko sähköhoidolla haittavaikutuksia?  

Sähköhoidon jälkeen saattaa olla päänsärkyä ja olo voi olla väsynyt. Myös lähimuistissa ja uuden oppimisessa voi olla ongelmia.   

Muistiongelmat voivat kestää jonkin aikaa, mutta ne kuitenkin paranevat viimeistään pari kuukautta hoidon lopettamisen jälkeen. Sähköhoito ei aiheuta rakenteellisia muutoksia aivoissa. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös