Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

6. Ensiapuohjeita lopettajille

Olet siis päättänyt luopua alkoholinkäytöstä. Useimmille paljon ja pitkään juoneille se on hyvä ratkaisu! Alku saattaa olla hankala, mutta ajan kanssa se käy helpommaksi.

Mitä enemmän olet parin viime viikon aikana juonut, sitä kovempia vieroitusoireet yleensä ovat. Alle kymmenen annosta päivittäin nauttineilla oireet eivät tavallisesti vaadi lääkärin hoitoa. Piina on pienempi, jos lopetat vähitellen 4—5 päivän kuluessa, mutta kerrasta poikki on usein käytännössä helpompi toteuttaa.

Milloin tarvitaan apua?

Levottomuus, vapina ja unettomuus ovat pahimmillaan kahden ensimmäisen vuorokauden aikana viimeisestä alkoholiannoksesta. Pahimmat ruumiilliset oireet häviävät tavallisesti viikossa. Jos vieroitusoireesi ovat ankaria, ota yhteyttä lääkäriin tai mene joko terveyskeskukseen tai A-klinikalle.

Toimi näin

  • Poista houkutukset kotoasi.
  • Yritä rentoutua ja levätä. Vältä stressiä esimerkiksi ulkoilemalla, kuuntelemalla lempimusiikkiasi tai tekemällä kotitöitä. Pääasia on, että teet jotain, joka suuntaa huomiosi pois juomishaluistasi.
  • Ota rauhallisesti, jos juomishimo iskee. Hyväksy tilanne, ja tarkkaile tuntemuksiasi. Tällaiset tuntemukset tulevat ja menevät ohi aikanaan ilman, että niihin tarvitsee reagoida.
  • Valmistaudu siihen, että kärsit unettomuudesta. Se ei ole vakavaa. Noin kuukauden kuluessa normaali unirytmi palautuu. On parempi olla ottamatta unilääkkeitä, jotta normaali rytmi ei häiriinny.
  • Älä tee elinikäisiä raittiuslupauksia, vaan pitäydy lähitavoitteissa, jotka voit myös saavuttaa. Päätä viikko, päivä tai tunti kerrallaan, että et tartu lasiin.
  • Palauta päivittäin mieleesi syyt, joiden takia haluat pysyä raittiina. Kirjoita syyt kortille, ja laita kortti paikkaan, jonka näet usein, kuten kylpyhuoneen peiliin tai jääkaapin oveen. Voit myös kirjoittaa syyt puhelimesi muistiinpanoihin ja lukea niitä säännöllisesti.