Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten voin tukea läheistäni?

Jos ongelmia alkoholinkäytössä ei niinkään ole sinulla vaan jollakin läheiselläsi, voit monella tavalla auttaa häntä. Ota huomioon, että tapa, jolla asia otetaan esille, vaikuttaa olennaisesti sanoman perillemenoon.

Ensinnäkin sinun on hyvä miettiä, kuka olisi paras aloitteentekijä. Jos olet alkoholiongelmaisen puoliso tai ystävä, on luonnollista, että haluat itse auttaa. Ehkä olet jo turhaan yrittänyt kymmeniä kertoja.

Puoliso tai ystävä

Alkoholinkäyttö voi tulehduttaa puolisoiden keskinäisiä suhteita. Tämän vuoksi auttamisyritykset tulkitaan usein väärin. Mieti tällöin, olisiko jollakin toisella paremmat mahdollisuudet toimia päänavaajana. Tällainen henkilö voi olla vaikkapa sisarus, ystävä tai joku muu ulkopuolinen.

Vaikka joku toinen tekisikin aloitteen, on tärkeää, että yrität sen jälkeen itse avoimesti ja kiihtymättä keskustella asianomaisen kanssa yhteisistä ongelmistanne.

Ajankohta

Vaikuttamisyritysten ajankohtaa kannattaa myös harkita. Mitä aikaisemmin asiaan puutut, sen parempi, mutta valitse silloinkin sopiva hetki. Päihtyneelle on turha puhua alkoholinkäytön vähentämisestä.

Ota asia esille tilanteessa, jossa voitte olla rauhassa kahden niin pitkään, että ehditte kunnolla keskustella asiasta. Pane läheisesi ensin ajattelemaan alkoholinkäyttöään ja sen haittapuolia. Puhu vasta sen jälkeen muutoksen tarpeellisuudesta.

Miten puhua asiasta?

Harkitsematon nalkutus on tuloksetonta. Jyrkät syytökset, vaatimukset ja leimat kannattaa pitää minimissä. Ne herättävät vastarintaa ja tekevät muutoksen vaikeammaksi.

Jos ongelmanne ovat jatkuneet jo niin pitkään, että tunnet olevasi katkeamispisteessä, tee se hänelle selväksi yksiselitteisesti. Yritä silti esittää kantasi rauhallisesti. Voit sanoa esimerkiksi, että rakastat häntä, mutta et jaksa enää. Tilanteen on muututtava.

Älä uhkaile tai moralisoi

Vältä uhkavaatimuksia, joita et voi etkä edes aio panna täytäntöön. Älä myöskään moralisoi.

Läheisesi tuntee muutenkin syyllisyyttä alkoholinkäytöstään. Moralisointi heikentää hänen itsetuntoaan ja tekee kierteen jatkamisen entistä välttämättömämmäksi.

Muista hyvät puolet

Tasapuolisuuden vuoksi voi olla hyvä, että teet itsellesi kymmenen kohdan listan kaikista niistä asioista, joista pidät läheisessäsi. Muista esittää nämä myönteisetkin asiat, ettei toinen osapuoli tuntisi olevansa pelkästään syytettyjen penkillä.

Omat alkoholinkäyttötavat

Ehkä joudut myös itse tarkistamaan alkoholinkäyttötottumuksiasi auttaaksesi läheistäsi. Älä tyrkytä hänelle alkoholia, äläkä houkuttele häntä mukaasi tilaisuuksiin, jotka voivat osoittautua hänelle vaikeiksi.

Jos kutsut kotiisi vieraita, tarjoile heille alkoholittomia juomia. Näin et aseta raittiuteen pyrkivää huomion kohteeksi.

Tuen antaminen

Tärkeintä on se, että osoitat olevasi läheisesi puolella ja olet myös valmis tukemaan häntä vaikeuksissa. Voit auttaa häntä myös tämän ohjelman avulla, mutta älä rupea valvomaan häntä. Jos teet näin, hän siirtää vastuun sinun harteillesi.

Oman mielenterveytesi kannalta voi olla hyvä, että yrität keskustella ongelmistasi muiden vastaavassa tilanteessa olevien kanssa.

Vastuu on läheiselläsi itsellään

Läheisen tukeminen ei merkitse sitä, että yrität pelastaa toisen tai joudut riippuvuussuhteeseen hänen kanssaan. Vastuun muutoksesta on oltava hänellä itsellään.

Auttajan voi olla vaikeaa hyväksyä sitä, että viime kädessä ei voi päättää asioita toisen puolesta. Mikäli hän on tietoisesti päättänyt elää elämänsä omalla tavallaan, oli se sinun mielestäsi kuinka itsetuhoista tahansa, päätös olkoon hänen.