Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Elämäntapojen muuttaminen

Vanhoihin tapoihin lipsahtamista tutkittaessa on havaittu, että niitä edeltää usein tietynlainen elämäntavan tasapainottomuus. Lisääntyvä stressi ja paine, liian tiukat päiväohjelmat sekä rasituksesta johtuva ärtymys ja tympääntyminen ovat kasvualusta uudelleen heräävälle halulle käyttää alkoholia.

Jos elämästäsi ei löydy muuta kuin ulkoisia pakkoja ja velvoitteita ilman tyydytystä tarjoavia keitaita, on maaperä valmis retkahdukselle. Järjestä elämäsi niin, ettei pakottavaa tarvetta lisätä juomista pääse syntymään. Suo itsellesi päivittäin aikaa nauttia elämän hyvistä asioista.

Hyviä keinoja rentoutumiseen

Fyysistä nautintoa tuottava toiminta

Varaa päivittäin aikaa joogaan, meditointiin tai muuhun rauhalliseen fyysistä nautintoa tuottavaan toimintaan. Se voi olla myös ulkoilua, puutarhatöitä, saunomista tai mitä tahansa, mikä tuottaa sinulle iloa. Vaali tällaisia hetkiä.

Psyykkistä nautintoa tuottava toiminta

Lukeminen, ruoanlaitto, jokin keräilyharrastus tai musiikin kuuntelu voivat nekin antaa elämääsi uutta sisältöä. Pääasia on, että nämä toimintamuodot auttavat sinua rentoutumaan ja irrottautumaan jokapäiväisen elämän kiireistä ja paineista.

Liikunta

Hyviä ovat myös aerobiset liikuntamuodot, kuten juokseminen, hiihto, tanssi, uinti ja muut fyysistä kuntoa kehittävät lajit. Niihin saattaa jopa syntyä myönteinen riippuvuus, jos harrastusta jatketaan säännöllisesti.

Endorfiinit lisäävät liikunnasta saatavaa hyvää oloa. Sen lisäksi tulevat kaikki ne ilot, joita kunnon koheneminen ja mahdolliset kehon muutokset aiheuttavat.

Jos päätät harrastaa liikuntaa, varaa siihen jokin säännöllinen aika. Yhdessä muiden kanssa harrastettava liikunta voi tuntua mielekkäämmältä kuin treenaus yksin. Liikunnan harrastaminen muiden kanssa saattaa myös sitouttaa harrastukseen paremmin.

Uusia asioita elämään

Jokainen, joka käyttää alkoholia, käyttää sitä omista syistään. Perusteluja ovat esimerkiksi sosiaalisten estojen poistaminen, rentoutuminen tai muu nopea tunnetilan muuttaminen.

  • Miten olet toiminut näissä tilanteissa aiemmin ilman alkoholia?
  • Mikä voisi olla vaihtoehto alkoholinkäytölle?

Voit kokeilla tehdä myös sellaisia asioita, joita et ole aiemmin tehnyt. Ehkä lähdet vaellukselle tai pyöräretkelle tai teet aloitteen sosiaalisessa tilanteessa.

Voit kokeilla myös matkustaa uuteen paikkaan tai tutustua ainakin silloin tällöin johonkin uuteen ympäristöön tai ihmiseen.

Avun hakeminen mahdollisiin muihin ongelmiin

Alkoholinkäyttö on nopea tunnetilan muuttaja. Jos sitä käytetään helpottamaan esimerkiksi ahdistuneisuutta ja masennusoireita, voimistuvat psyykkiset oireet yleensä alkuhetken helpotuksen jälkeen. Tämän takia oireisiin on hyvä hakea ammattiapua.

Tietoa avun hakemisesta löydät hieman edempää.

Uusi elämäntapa kotona

Alkoholinkäytön radikaali vähentäminen muuttaa sosiaalista kanssakäymistä läheisten tai perheen kanssa. Yleensä muutos koetaan positiivisena.

Yksin elävällekin muutos vaatii sopeutumista. Näihin muutoksiin varautuminen osa suunnitelman tekoa. Sosiaalisten kontaktien luominen tapahtuu ilman alkoholia ja totuttua toimintaympäristöä. Ystäväpiirissä on ehkä niitä, jotka tukevat muutosta.

Muut elämäntavat

Tupakointi, huono ruokavalio ja jatkuva kiire vaarantavat hyvinvointia. Jos haluat muuttaa elämäntapaasi, voi olla tarpeen kiinnittää huomiota myös näihin seikkoihin.

Elämäntapamuutokset ovat erityisen tärkeitä niille, jotka eivät halua kokonaan luopua alkoholista. Monet eivät opi hallittua käyttöä siksi, että he eivät muuta elämäänsä tarpeeksi määrätietoisesti tukemaan kulutuksen supistamista. 

Ehdoton kieltäytyminen alkoholista pakottaa jo itsessään suuriin elämäntapamuutoksiin. Siksi alkoholinkäytön kokonaan lopettavilla ei ole yhtä usein tätä ongelmaa.

Muista

Tervehdytä elämäntapojasi muutenkin kuin vain vähentämällä alkoholinkäyttöä.