Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

9. Analysoi tilanteesi ja tee säännöt

Annosten kirjaaminen on minimiedellytys. Jos haluat oppia tuntemaan paremmin liiallista alkoholinkäyttöäsi ylläpitäviä tekijöitä, kannattaa asiaan paneutua perusteellisemmin. Kun tutkit tilanteita ja niiden seurauksia, opit huomaamaan, mitkä tekijät johtavat liialliseen alkoholinkäyttöön.

Alkoholinkäytön seuranta

Aiempana tässä osiossa oli päiväkirjaharjoitus. Merkitse siihen kunkin käyttökerran kellonajat, paikka ja seura. Merkitse myös, mitä joit ja paljonko rahaa kului alkoholiin. Kirjaa myös alkoholinkäytön hyvät ja huonot seuraukset.

Kun olet jonkin aikaa pitänyt päiväkirjaa, käy merkintäsi läpi. Katso, millaisissa tilanteissa juot paljon ja millaisissa vähän. Onko paikalla tai seuralla merkitystä? Vai onko tapanasi ottaa tavallista enemmän ollessasi yksin kotona?

Aseta itsellesi selvät säännöt siitä, miten näissä tilanteissa toimit.

Havainnoi toimintaasi

Tutki tarkoin päiväkirjamerkintöjäsi. Saatat huomata, että käytät alkoholia aina samaan aikaan päivästä. Saatat käyttää sitä esimerkiksi iltaisin, kun päivän työt on tehty.

Selvitä, minkälaiset tilanteet saavat sinut käyttämään liikaa alkoholia. Kun huomaat tyypillisiä tapoja tai vaaratekijöitä, tee itsellesi säännöt, joiden avulla ehkäiset liiallista alkoholinkäyttöä.

Jos et esimerkiksi halua luopua tavasta juoda alkoholia illalla, valitse miedompia juomia, juo kahden juoman sijaan yksi tai kokeile juoda jotakin alkoholitonta.

Voit myös keksiä jotain aivan muuta rentouttavaa tekemistä.

Harjoitus: Omat sääntöni

Miksi?

Havainnoit omaa toimintaasi. Sen pohjalta teet itsellesi säännöt, joiden avulla pystyt ehkäisemään liiallista alkoholinkäyttöä.

Miten?

Tutki tarkoin päiväkirjamerkintöjäsi. Selvitä, minkälaiset tilanteet saavat sinut juomaan liikaa alkoholia.

Kun huomaat tyypillisiä tapoja tai vaaratekijöitä, tee itsellesi säännöt, jotka auttavat ehkäisemään liiallista alkoholinkäyttöä.

Mieti, miten ja missä tilanteessa käytät alkoholia ja kuinka paljon sitä kuluu. Tee omat sääntösi sen pohjalta. 

Esimerkki

  • En juo alkoholia ennen klo 18.
  • En juo alkoholia kahtena päivänä peräkkäin.
  • En juo alkoholia Timon kanssa.
  • Ostan kotiin vain pikkupullon viiniä.

Siirrä säännöt selviytymissuunnitelmaasi. Vilkaise niitä päivittäin, ettet unohtaisi noudattaa niitä.

Omat sääntöni

Loading ...