Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Palkitse itsesi

Alkoholin käyttötapojen muuttaminen ei välttämättä ole helppoa ja nopeasti palkitsevaa. Alkoholinkäytöstä voi olla vaikea kieltäytyä, ja itselle asetetuissa rajoissa voi tuntua hankalalta pitäytyä. Kaikki ystäväsi eivät ehkä pidä muutoksesta.

Tällaisten vaikeuksien takia on tärkeää, että palkitset itse itseäsi saavutuksistasi.

Paras palkinto alkoholinkäytön lopettamisesta tai vähentämisestä on varmasti se, että huomaat hallitsevasi itseäsi. Hallinnan lisääntymisestä aiheutuvan ilon ja tyydytyksen ohella palkitsevaa on myös kunnon palautuminen sekä muistin ja järjenjuoksun paraneminen.

Läheisesi ovat todennäköisesti hekin tyytyväisiä.

Palkkiot auttavat muutoksen onnistumisessa

Palkkiosi voi olla aineellinen, henkinen tai sosiaalinen. Esimerkkejä aineellisista palkinnoista ovat kirjat, vaatteet, hyvä ruoka tai elokuvissa tai urheilukilpailuissa käynti. Mahdollisuuksia on paljon. Käytä mielikuvitustasi!

Rahan säästyminen

Voit myös yrittää arvioida viikoittain, paljonko olet säästänyt vähentämällä alkoholin kulutustasi. Pane tämä summa säästöön, ja toteuta jokin suuri haaveesi. Se voi olla esimerkiksi ulkomaanmatka, harrastusvälineen ostaminen tai remontti.

Jos esimerkiksi ravintola-annos maksaa kymmenen euroa ja annoksesi vähenevät viikossa kymmenellä, niin kuukaudessa säästät 400 euroa! Voit arvioida, paljonko voisit säästää esimerkiksi vuoden aikana.

Henkiset palkkiot

Henkisillä palkkioilla tarkoitetaan sitä, että opettelet antamaan arvoa omille saavutuksillesi. Iloitse saavuttamistasi välitavoitteista, pienistäkin positiivisista muutoksista ja lopulliseen tavoitteeseen pääsystä. Positiivista palautetta voi saada myös läheisiltä.

Henkiset palkkiot eivät maksa mitään, ja niitä voi soveltaa heti, kun onnistuminen tapahtuu.

  • Merkitse vaikka plusmerkki päiväkirjaasi jokaisen sellaisen päivän kohdalle, jona olet pysynyt asettamissasi rajoissa.
  • Sano itsellesi aina onnistuttuasi painokkaasti: "Hyvä minä!" tai "Onnistuinpas!" Miksi et kannustaisi tyyppiä, joka ilmiselvästi ylittää itsensä?

Sosiaaliset palkkiot

Aineellisten ja henkisten palkintojen lisäksi voit järjestää itsellesi myös sosiaalisia palkintoja. Sovi ystäväsi kanssa, että teette jotain mukavaa yhdessä aina, kun olet onnistunut viikon pysymään asettamissasi rajoissa. Palkkion tulee olla jotain erityistä, kuten yhteinen illanvietto tai retki.

Palkkiokumppanisi voi tukea sinua myös muilla tavoin, kuten keskustelemalla tai kannustamalla. Älä kuitenkaan pyydä häntä vartioimaan toimintaasi. Sääntöjen noudattamisen on oltava sinun omalla vastuullasi.

Muista

Kannusta itseäsi. Miksi et kannustaisi tyyppiä, joka ilmiselvästi ylittää itsensä?