Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

9. Analysoi tilanteesi ja tee säännöt

Annosten kirjaaminen on minimivaatimus. Jos haluat oppia tuntemaan paremmin niitä tekijöitä, jotka ylläpitävät liiallista alkoholinkäyttöäsi, kannattaa asiaan paneutua perusteellisemmin. Kun tutkit juomistilanteita ja niiden seurauksia, opit huomaamaan, mitkä tekijät johtavat liialliseen juomiseen.

Juomisen seuranta

Aiempana tässä osiossa oli juomispäiväkirja-tehtävä. Merkitse siihen kunkin juomiskerran kellonajat, paikka ja seura sekä mitä joit ja paljonko rahaa kului alkoholiin. Kirjaa myös juomisen hyvät ja huonot seuraukset.

Kun olet jonkin aikaa pitänyt kirjaa juomisistasi, käy läpi päiväkirjamerkintäsi. Katso, millaisissa tilanteissa juot paljon ja millaisissa vähän. Onko paikalla tai seuralla merkitystä? Vai onko tapanasi ottaa aina tavallista enemmän ollessasi yksin kotona? Aseta itsellesi selvät säännöt, miten toimit näissä tilanteissa.

Omat sääntösi

Monet juovat sitä enemmän, mitä aikaisemmin he aloittavat. Päätä, ettet koskaan juo ennen kello 18 tai että menet kantapaikkaasi tästä lähtien tuntia tai kahta myöhemmin.

Jos juot vain viikonloppuisin, päätä esimerkiksi, ettet juo peräkkäisinä päivinä etkä niin paljon, että tarvitsisit krapularyyppyjä.

Havainnoi toimintaasi

Kun tutkit päiväkirjamerkintöjäsi, saatat myös huomata, että juot aina samaan aikaan päivästä, esimerkiksi iltaisin, kun päivän työt on tehty. Jos et kuitenkaan halua luopua siitä, kokeile vähäalkoholisempia juomia tai juo kahden juoman sijaan yksi. Voit myös keksiä jotain aivan muuta rentouttavaa tekemistä.

Tutki tarkoin päiväkirjamerkintöjäsi. Selvitä, minkälaiset tilanteet saavat sinut juomaan liikaa. Kun huomaat tyypillisiä tapoja tai vaaratekijöitä, tee itsellesi säännöt, joiden avulla ehkäiset liiallista alkoholinkäyttöä. 

Harjoitus: Omat juomissääntöni

Tavoite

Havainnoit omaa toimintaasi, ja teet itsellesi säännöt, joiden avulla ehkäiset liiallista juomista.

Ohje

Tutki tarkoin päiväkirjamerkintöjäsi. Selvitä, minkälaiset tilanteet saavat sinut juomaan liikaa.

Kun huomaat tyypillisiä tapoja tai vaaratekijöitä, tee itsellesi säännöt, jotka auttavat ehkäisemään liiallista alkoholinkäyttöä.

Esimerkki
  • en juo ennen klo 18
  • en juo kahtena päivänä peräkkäin
  • en juo Timon kanssa
  • ostan kotiin vain pikkupullon viiniä

Siirrä säännöt selviytymissuunnitelmaasi. Vilkaise niitä päivittäin, ettet unohtaisi noudattaa niitä.

Omat sääntöni

Loading ...