Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Arjen tasapainottaminen

Nyt voit pysähtyä miettimään, miten arkesi sujuu. Onko arjessasi jotain, jota muuttamalla jaksaisit paremmin?

Arjen hyvinvoinnilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin. Kun voi hyvin, sujuu arkikin ilman suuria ponnisteluja. Toisaalta arjen rutiinit ja säännöllinen päivärytmi edistävät terveyttä. 

Retkahdusten välttäminen

Retkahduksia tutkittaessa on havaittu, että niitä edeltää usein tietynlainen elämäntavan tasapainottomuus. Lisääntyvä stressi ja paine, liian tiukat päiväohjelmat sekä rasituksesta johtuva ärtymys ja tympääntyminen ovat erinomaista kasvualustaa uudelleenheräävälle juomishalulle.

Jos elämästäsi ei löydy muuta kuin ulkoisia pakkoja ja velvoitteita ilman tyydytystä tarjoavia keitaita, on maaperä valmis retkahdukselle. Järjestä elämäsi niin, ettei pakottavaa tarvetta lisätä juomista pääse syntymään. Suo itsellesi päivittäin aikaa nauttia elämän hyvistä asioista.

Lisää jännitystä elämään

Jotkut juovat lisätäkseen jännitystä ja vauhtia yksitoikkoiseen elämäänsä. Jännitystä ja vaihtelua voi kuitenkin saada muillakin tavoilla. Voit esimerkiksi tehdä jotain sellaista, mitä et ole koskaan ennen tehnyt, kuten lähteä vaellukselle tai pyöräretkelle. Vielä parempaa on, jos siihen liittyy jokin haaste.

Voit myös tehdä jotain sellaista, mitä et ole koskaan ennen uskaltanut tehdä, kuten aloitteen sosiaalisessa tilanteessa. Joillekin hyvä keino saada jännitystä on matkustaa uuteen paikkaan tai tutustua ainakin silloin tällöin johonkin uuteen ympäristöön tai ihmiseen.

Uusi elämäntapa kotona

Juomisesi radikaali vähentäminen muuttaa varmasti myös perheesi elämäntapaa olennaisesti. Kapakoissa vapaa-aikaansa viettäneille jää nyt enemmän aikaa olla myös kotona. Se ei ole välttämättä helppoa.

Omaistesi tottuminen läsnäoloosi voi vaatia sopeutumista. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että perheongelmat yleensä pienenevät juomisen vähentämisen seurauksena. Varaudu kuitenkin siihen, että myönteinen muutos vie aina aikansa.

Muista

Keho vaikuttaa mieleen ja mieli kehoon. Kun huolehdit fyysisestä terveydestäsi, huolehdit myös mielen hyvinvoinnista!