Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitä sairauksia alkoholi aiheuttaa?

Haitoista huolimatta alkoholi on monille keskeinen osa elämää. Kyseessä ei aina ole tietoinen valinta vaan sivutuote siitä, että ihmiset tapaavat toisiaan lasin ääressä. Kapakasta voi tulla toinen koti ja kantapöydän kavereista ehkä ainoa ystäväpiiri.

Osalle taas alkoholista muodostuu tapa rentoutua kotona stressaavan päivän jälkeen. Juomisen rajoittaminen tai lopettaminen on usein vaikeaa juuri siksi, että tällaisista elämäntavoista ei haluta luopua.

Alkoholin vaikutus terveyteen

Monet uskovat alkoholin terveyttä edistäviin ominaisuuksiin. Tässä saattaa olla perää, jos puhutaan pienistä määristä. Tutkimusten mukaan vähän käyttävien kuolleisuus on hieman alhaisempaa kuin raittiiden. Riskikuluttajien kuolleisuus on kuitenkin moninkertainen raittiisiin ja vähän käyttäviin verrattuna.

Monien sairauksien todennäköisyys alkaa jyrkästi kasvaa, kun keskikulutus päivää kohti ylittää miehillä noin kolme annosta ja naisilla kaksi annosta.

Alkoholin aiheuttamia keskeisiä terveyshaittoja

Pitkäaikaisen juomisen terveyshaitoista tunnetaan parhaiten maksakirroosi ja haimatulehdukset. Seurauksina voi olla myös maksatulehduksia, mahakatarria sekä maha- ja pohjukaissuolen vuotoja.

Erilaisten syöpien riski suurenee. Näihin kuuluvat esimerkiksi suun ja kurkunpään syöpä sekä suolistosyöpä, rintasyöpä ja maksasyöpä.

Sydämen rytmihäiriöt voivat lisääntyä ja verenpaine nousta. Liiallisesta juomisesta voi seurata myös anemiaa ja yleisen vastustuskyvyn heikkenemistä.

Myös lihasten voimattomuutta ja surkastumista sekä tuntohäiriöitä voi ilmetä. Joillakin esiintyy vapinaa ja kihtiä.

Lihominen

Alkoholi lihottaa. Kaksi tuoppia olutta päivässä voi tuottaa kuukaudessa 1,5–2 lisäkiloa. Kun aterioita kuitataan juomalla, saa keho paljon kaloreita, mutta ravintoaineet ja vitamiinit jäävät vähemmälle.

Hormonitoiminta

Alkoholi vaikuttaa myös hormonitoimintaan: miehet naisistuvat ja naiset saavat miehisiä piirteitä. Runsas juominen vähentää miessukuhormonien ja siittiöiden tuotantoa sekä lisää impotenssia. Se aiheuttaa myös kuukautishäiriöitä, hedelmättömyyttä ja vaihdevuosien aikaistumista.

Vaikka seksuaalinen kanssakäyminen saattaa helpottua muutaman lasillisen jälkeen, niin suuremmat määrät heikentävät seksuaalista kykyä.

Sikiövauriot

Raskausaikana nautittu alkoholi lisää sikiövaurioiden riskiä. Koska turvarajaa ei ole pystytty määrittämään, on raskausaikana varminta olla kokonaan juomatta. Istukka ei eristä alkoholia.

Psyykkiset häiriöt

Liiallinen juominen aiheuttaa psyykkisiä häiriöitä. Olo saattaa olla jatkuvasti hermostunut.

Alkoholilla on usein osuutta vaikeiden masennustilojen, psykoosien ja skitsofrenian kehittymisissä sekä itsemurhissa.

Aivojen toiminta

Alkoholi heikentää älyllistä toimintaa ja surkastuttaa aivoja.

Muisti- ja unihäiriöiden ohella keskittymis- ja ongelmanratkaisukyky, tila- ja avaruussuhteiden taju sekä havaintokyvyn ja ajattelun jäsentyneisyys heikkenevät. Näitä häiriöitä voi ilmetä jo kohtuukäyttäjillä.

Myös liikkeiden koordinaatiohäiriöitä voi esiintyä. Myös tapaturmista johtuneet aivovauriot ovat yleisiä alkoholin väärinkäyttäjillä.

Muista

Jos kulutus vähenee riskirajojen alle, älyllinen suorituskyky enimmäkseen palautuu muutamissa viikoissa, mikäli alkoholia ei ole käytetty liiallisesti useiden vuosien ajan. Alkoholisteillakin palautuminen on huomattavaa, mikäli he lopettavat juomisen kokonaan.