Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten alkoholi vaikuttaa elimistössä?

Alkoholin vaikutus keskushermostoon on kaksivaiheinen. Alun nousuhumalassa, jolloin estot heikkenevät, ilmenee aktivoitumista ja piristymistä. Kun juominen jatkuu pidempään tai laskuhumala alkaa, korostuu alkoholin lamauttava vaikutus.

Lamaannus kohdistuu ensimmäiseksi korkeimpiin hermokeskuksiin. Sen vuoksi uudet ja älyllistä ponnistelua sekä aistien ja raajojen yhteistyötä vaativat taidot heikkenevät nopeimmin.

Katso Tunnista vaikutukset -video:

Alkoholin välittömät vaikutukset

Alle on koottu joitakin yleisiä vaikutuksia tuntemuksiin ja käyttäytymiseen. Veren alkoholipitoisuus ilmaistaan promilleina. Promille kertoo, kuinka monta grammaa alkoholia on litrassa verta.

Annosten aiheuttamat promillemäärät on laskettu 70 kg painavalle miehelle. Jos juominen on hitaampaa tai sen yhteydessä syödään, jäävät promillet alhaisemmiksi.  

Eri annos- ja promillemäärien vaikutukset noin 70 kg painavalla miehellä, kun yksi annos juodaan noin 20 minuutissa:

Elimistö mukautuu alkoholinkäyttöön

Miten nämä havainnot sopivat omiin kokemuksiisi?

Vaikuttavatko promillemäärät liian alhaisilta? Se voi johtua siitä, että sietokykysi on runsaan alkoholinkäytön seurauksena noussut.

Alkoholi on päihde, johon hermosto tottuu ja mukautuu. Tällöin samaan vaikutukseen vaaditaan yhä suurempia annoksia.

Elimistön mukautumisen vuoksi alkoholistit voivat juoda suuria määriä. He saattavat vaikuttaa 2–3 promillen humalassa vielä miltei selvältä.

Tottumattomilla nuorilla ja vanhuksilla kolmen promillen humala voi olla hengenvaarallinen. Kevytrakenteinen tyttö voi kuolla alkoholimyrkytykseen juotuaan vajaassa tunnissa pullollisen viiniä. Täysikasvuisella sama määrä alkoholia tuottaa noin 1,5 promillen humalan.

Rajun humalan vaarat

​Rajut juomatavat voivat vaarantaa myös niiden terveyttä ja henkeä, jotka eivät ole alkoholista riippuvaisia. Tapaturmat lisääntyvät jyrkästi annosten kasvaessa. Kun parin oluen jälkeen onnettomuusriski on yleensä 2–3-kertainen verrattuna raittiiden onnettomuusriskiin, niin 1,5 ‰:n humalassa se on jo 10–20-kertainen.

Nuoret ja kokemattomat saattavat juoda nopeasti ja paljon tajuamatta, että alkoholin imeytyminen kestää jonkin aikaa. Liian nopea ja runsas juominen voi aiheuttaa alkoholimyrkytyksen tai kuoleman.