Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitkä ovat ongelmakäytön merkkejä?

Monet uskovat, että alkoholista on haittaa vain niille, jotka eivät hallitse sen käyttöä. Kyseessä on kuitenkin ennemmin ongelmien aste- kuin laatuero. Juomisen hallinta ei aina ole helppoa niillekään, jotka eivät ole riippuvaisia alkoholista.

Kohtuukäytöstäkin voi koitua monenlaista haittaa, kuten tapaturmia, riitoja, rahanmenoa ja älyllisten toimintojen heikkenemistä. Jokaisen on hyvä ajoittain tarkistaa käyttötapojaan. Jos ongelmia ei tällä hetkellä ole, on hyvä tietää, miten niitä voi ehkäistä.

Mistä tunnistaa ongelmakäytön?

Ongelmajuomisen ja alkoholismin perustunnusmerkkeihin kuuluu se, että juominen hallitsee ihmistä ajoittain tai jatkuvasti.

Alle on koottu alkoholin ongelmakäytön varhaisia tunnusmerkkejä. Lue seuraavat kysymykset, ja vastaa niihin viimeisen kolmen kuukauden ajalta. Ole rehellinen itsellesi.

Loading ...

Mitä useampaan kysymykseen vastasit myönteisesti, sitä tärkeämpää sinun on muuttaa juomistottumuksiasi. Toisaalta jo yhdenkin kyllä vastauksen jälkeen kannattaa pohtia, onko vähentäminen aiheellista.

Entä ovatko jotkin näistä haitoista viime aikoina kohdallasi lisääntyneet?

Ongelmakäyttö aiheuttaa monenlaista haittaa

Fyysisten haittojen lisäksi alkoholinkäytöstä voi koitua muun muassa rahanmenoa, perheongelmia, alakuloa, pelkoa ja häpeää. Useimmiten ihmiset harkitsevat juomisen vähentämistä juuri tällaisista psyykkisistä tai sosiaalisista syistä.

Vaikka sosiaaliset ja psyykkiset oireesi olisivat vielä vähäisiä, saattaa juomisesi aiheuttaa terveyshaittoja. Ne kehittyvät usein hitaasti eivätkä välttämättä anna kuulua itsestään ennen kuin vahinko on jo tapahtunut.

Katso Sinä ja alkoholi -video:

Muista

Älä odota tilanteen pahenemista. Alkoholiongelmien voittaminen on sitä helpompaa, mitä lievempiä vaikeudet ovat.