Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Tässä osiossa opit erilaisia keinoja hallita alkoholinkäyttöäsi.

Keinoja kohti muutosta

Hyvä uutinen on, että omaa alkoholinkäyttöä voi opetella hallitsemaan. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet oman mielesi ja toimintasi paras asiantuntija.

Seuraavaksi opit keinoja, joiden avulla on mahdollista saada alkoholinkäyttö paremmin hallintaan. Osa niistä voi olla sinulle entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis ainakin hetkeksi pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.

Anna aikaa muutokselle

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista. Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.

Miksi harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa?

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi. Onkin siis ehdottoman tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.

Miten harjoituksia tehdään?

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset.  Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta. Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä. Harjoitukset, jotka koit erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.