Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Elämäntapojen muuttaminen

Retkahduksia tutkittaessa on havaittu, että niitä edeltää usein tietynlainen elämäntavan tasapainottomuus. Lisääntyvä stressi ja paine, liian tiukat päiväohjelmat sekä rasituksesta johtuva ärtymys ja tympääntyminen ovat erinomaista kasvualustaa uudelleenheräävälle juomishalulle.

Jos elämästäsi ei löydy muuta kuin ulkoisia pakkoja ja velvoitteita ilman tyydytystä tarjoavia keitaita, on maaperä valmis retkahdukselle. Järjestä elämäsi niin, ettei pakottavaa tarvetta lisätä juomista pääse syntymään. Suo itsellesi päivittäin aikaa nauttia elämän hyvistä asioista.

Hyviä keinoja rentoutumiseen

Varaa päivittäin aikaa joogaan, meditointiin tai muuhun rauhalliseen fyysistä nautintoa tuottavaan toimintaan. Se voi olla myös ulkoilua, puutarhatöitä, saunomista tai mitä tahansa, mikä tuottaa sinulle iloa. Vaali tällaisia hetkiä.

Lukeminen, ruoanlaitto, jokin keräilyharrastus tai musiikin kuuntelu voivat nekin antaa elämääsi uutta sisältöä. Pääasia on, että nämä toimintamuodot auttavat sinua rentoutumaan ja irrottautumaan jokapäiväisen elämän kiireistä ja paineista.

Liikunta

Aerobiset liikuntamuodot, kuten juokseminen, hiihto, tanssi, uinti ja muut fyysistä kuntoa kehittävät lajit, ovat nekin hyviä. Niihin saattaa jopa syntyä myönteinen riippuvuus, jos harrastusta jatketaan säännöllisesti. Endorfiinit lisäävät liikunnasta saatavaa hyvää oloa. Sen lisäksi tulevat kaikki ne ilot, joita kunnon koheneminen ja kehon muutokset aiheuttavat.

Jos päätät harrastaa liikuntaa, varaa siihen jokin säännöllinen aika. Paras tulos saavutetaan, jos liikuntaa harrastetaan vähintään kolme kertaa viikossa. Älä silti tee asiasta itsellesi pakkoa. Jos juoksu ei tänään maita, käy kävelyllä. Voit vaihtaa lajia päivittäin tai vuodenaikojen mukaan, kunhan vain jatkat liikkumista.

Jos valitset lajin, jota voit tehdä yhdessä muiden kanssa, se todennäköisesti tuntuu mielekkäämmältä eikä harrastuskaan lopahda yhtä helposti.

Lisää jännitystä elämään

Jotkut juovat lisätäkseen jännitystä ja vauhtia yksitoikkoiseen elämäänsä. Jännitystä ja vaihtelua voi kuitenkin saada muillakin tavoilla. Voit esimerkiksi tehdä jotain sellaista, mitä et ole koskaan ennen tehnyt, kuten lähteä vaellukselle tai pyöräretkelle. Vielä parempaa on, jos siihen liittyy jokin haaste.

Voit myös tehdä jotain sellaista, mitä et ole koskaan ennen uskaltanut tehdä, kuten aloitteen sosiaalisessa tilanteessa. Joillekin hyvä keino saada jännitystä on matkustaa uuteen paikkaan tai tutustua ainakin silloin tällöin johonkin uuteen ympäristöön tai ihmiseen.

Uusi elämäntapa kotona

Juomisesi radikaali vähentäminen muuttaa varmasti myös perheesi elämäntapaa olennaisesti. Kapakoissa vapaa-aikaansa viettäneille jää nyt enemmän aikaa olla myös kotona. Se ei ole välttämättä helppoa.

Omaistesi tottuminen läsnäoloosi voi vaatia sopeutumista. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että perheongelmat yleensä pienenevät juomisen vähentämisen seurauksena. Varaudu kuitenkin siihen, että myönteinen muutos vie aina aikansa.

Muut elämäntavat

Tupakointi, huono ruokavalio ja jatkuva kiire vaarantavat hyvinvointisi. Jos haluat muuttaa elämäntapaasi, voi olla tarpeen kiinnittää huomiota myös näihin seikkoihin.

Elämäntapamuutokset ovat erityisen tärkeitä niille, jotka eivät halua kokonaan luopua alkoholista. Monet eivät opi hallittua juomista siksi, että he eivät muuta elämäänsä tarpeeksi määrätietoisesti tukemaan kulutuksen supistamista. 

Ehdoton kieltäytyminen alkoholista pakottaa jo itsessään suuriin elämäntapamuutoksiin, jonka vuoksi juomisen lopettajilla ei ole yhtä usein tätä ongelmaa.

Muista

Tervehdytä elämäntapojasi muutenkin kuin vain juomista rajoittamalla.