Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Palkitse itsesi

Juomatapojen muuttaminen ei välttämättä heti palkitse. Ystäväsi eivät ehkä pidä muutoksesta. Voi tuntua raivostuttavalta kieltäytyä alkoholista tai pitäytyä rajoissa, kun muut eivät sitä tee. Tällaisten vaikeuksien takia on tärkeää, että palkitset itse itseäsi saavutuksistasi.

Paras palkinto juomisen lopettamisesta tai vähentämisestä on varmasti se, että huomaat hallitsevasi itseäsi. Hallinnan lisääntymisestä aiheutuvan ilon ja tyydytyksen ohella palkitsevaa on myös kunnon palautuminen sekä muistin ja järjenjuoksun paraneminen. Omaisesi ovat todennäköisesti hekin tyytyväisiä.

Palkkiot auttavat muutoksen onnistumisessa

Palkkiosi voi olla aineellinen, henkinen tai sosiaalinen. Esimerkkejä aineellisista palkinnoista ovat kirjat, vaatteet, hyvä ruoka tai elokuvissa tai urheilukilpailuissa käynti. Mahdollisuuksia on paljon. Käytä mielikuvitustasi!

Voit myös yrittää arvioida viikoittain, paljonko olet säästänyt vähentämällä alkoholin kulutustasi. Pane tämä summa säästöpossuun, ja toteuta jokin suuri haaveesi: ulkomaanmatka, harrastusvälineen ostaminen tai remontti. Jos esimerkiksi ravintola-annos maksaa kymmenen euroa ja annoksesi vähenevät viikossa kymmenellä, niin kuukaudessa säästät 400 euroa!

Henkiset palkkiot

Henkisillä palkkioilla tarkoitetaan sitä, että opettelet antamaan arvoa omille saavutuksillesi.

  • Merkitse vaikka plusmerkki juomispäiväkirjaasi jokaisen sellaisen päivän kohdalle, jona olet onnistunut pysymään asettamissasi rajoissa.
  • Sano itsellesi aina onnistuttuasi tarpeeksi painokkaasti: "Hyvä minä!" tai "Onnistuinpas!"

Vaikka tämä tuntuisi höpsöltä, se toimii, sillä ajattelu on muutenkin yksinpuhelua. Miksi et kannustaisi tyyppiä, joka ilmiselvästi ylittää itsensä? Henkisillä palkkioilla on sekin etu, että ne eivät maksa mitään ja niitä voi soveltaa heti kyseisessä tilanteessa.

Sosiaaliset palkkiot

Aineellisten ja henkisten palkintojen lisäksi voit järjestää itsellesi myös sosiaalisia palkintoja. Sovi ystäväsi kanssa, että teette jotain mukavaa yhdessä aina, kun olet onnistunut viikon pysymään asettamissasi rajoissa. Palkkion tulee olla jotain erityistä, kuten yhteinen ilta ulkona tai retki jonnekin.

Palkkiokumppanisi voi tukea sinua myös muilla tavoin, kuten keskustelemalla tai kannustamalla. Älä kuitenkaan pyydä häntä toimimaan poliisinasi. Sääntöjen noudattamisen on oltava sinun omalla vastuullasi.

Muista

Kannusta itseäsi. Miksi et kannustaisi tyyppiä, joka ilmiselvästi ylittää itsensä?