Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. Haluanko muutosta?

Aiemmin esiteltiin koko joukko ikäviä asioita alkoholin vaikutuksista. Saatat ajatella, että jokainenhan täältä lähtee kumminkin, olipa sitten minkälainen terveysintoilija tahansa. Elämä on nauttimista varten, miksi siis pinnistellä?

Vaikka terveyshaitat eivät huolettaisi sinua, on käsitys runsaan juomisen nautinnollisuudesta myytti. Siinä vaiheessa, kun juominen on pakonomaista, se ei ole hauskaa. Jatkuva juominen ei myöskään vähennä ahdistusta tai masennusta vaan tutkimusten mukaan lisää sitä.

Jos siis todella annat arvoa elämän hyville puolille, niin muista, että nauttia, innostua ja jopa haltioitua voi muillakin tavoilla.

Katso Lopettaa vai vähentää -video:

Muutoshalut puntarissa

​Useimmilla alkoholinkäyttäjillä on sekä myönteisiä että kielteisiä henkilökohtaisia kokemuksia juomisesta. Näiden kokemusten merkitys vaikuttaa siihen, miten pontevasti haluat muutosta ja miten hyvin pysyt muutospäätöksessäsi. Seuraavassa tehtävässä pohdit muutoksen etuja ja haittoja.

Harjoitus: Edut ja haitat puntarissa

Tavoite

Opit tarkastelemaan alkoholin elämääsi tuomia hyviä ja huonoja asioita.

Ohje

Listaa, mitä hyvää ja mitä huonoa juominen on tuonut elämääsi. Mieti näitä seikkoja viime ajoilta. Arvioi sen jälkeen näiden seikkojen henkilökohtaista tärkeyttä sinulle asteikolla 1–5.

Arvioi tehtävän jälkeen kumpi puoli vei voiton. Jos haittoja löytyy enemmän kuin hyötyjä, olet todennäköisesti muutoksen kannalla. Jos hyvät asiat veivät voiton, voit pohtia asiaa tarkemmin. Voitko saavuttaa juomisen edut jollain muulla tavalla?

Loading ...

Muista

Nauttia, innostua ja jopa haltioitua voi muillakin tavoilla kuin juomalla.