Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tervetuloa ilmastoahdistuksen omahoito-ohjelmaan

Oletko huolissasi tai ahdistunut ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta? Huolestutko ympäristön tilaa koskevista uutisista? Turhaudutko, kun vallanpitäjien reagointi ympäristöongelmiin tuntuu olevan hidasta?

Onko tämä omahoito-ohjelma minua varten?   

Ilmastoahdistuksen omahoito-ohjelma on tarkoitettu sinulle, joka haluat saada tietoa, joka auttaa selviämään ilmastokriisiin herättämän ahdistuksen ja huolen kanssa. Omahoito-ohjelman myötä opit taitoja, joilla vahvistat mielenterveyttäsi ilmastokriisin ajassa. 

Ohjelma voi auttaa ymmärtämään sekä omia että muiden reaktioita. 

Tämä omahoito-ohjelma keskittyy keinoihin, joita ovat kehittäneet ympäristöpsykologit ja ilmastoasioihin perehtyneet psykoterapeutit. Omahoito-ohjelmassa opitaan myös tietoisuustaitoja ja rentoutumista.  

Voit käyttää omahoito-ohjelmaa  

 • 24/7  
 • ilmaiseksi  
 • iästä riippumatta  
 • nimettömästi ja kirjautumatta   
 • itsenäisesti tai muun hoidon tukena  
 • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain itsellesi parhaiten sopivat kohdat  

Tavoitteemme on, että tietoa ja apua on saatavilla kaikille nopeasti, saavutettavasti ja matalalla kynnyksellä. 

Ohjelma rakentuu seuraavista osioista

1. MISTÄ ON KYSE?

Ensimmäisessä osiossa saat tietoa ilmastoahdistuksesta sekä siihen liittyvistä tunteista ja ajatuksista.

Jopa puolet suomalaisista voi kokea ilmastohuolta tai -ahdistusta. Näiden tuntemusten kanssa elämiseen on olemassa tukea ja keinoja. 

Tässä osiossa opit ymmärtämään itseäsi ja omia reaktioitasi. Opit perusperiaatteita siitä, miten voit vahvistaa omaa hyvinvointiasi ilmastokriisin ja siihen liittyvän ahdistuksen keskellä.

2. TYÖKALUJA

Toisessa osiossa lähdet kohti muutosta. Löydät keinoja, joiden avulla voit elää mahdollisimman täysipainoista elämää ilmastoahdistuksen kanssa

Harjoituksissa pohdit

 • mitä kaikkea ilmastoahdistuksesi pitää sisällään.
 • mistä ilmastoahdistuksesi kertoo.
 • miten ilmastoahdistuksen kanssa voi elää.

Voit oppia sietämään ilmastoahdistusta paremmin. Harjoitusten avulla voit löytää oman suhtautumistapasi sekä sopivia toimintatapoja erilaisiin tilanteisiin.  

Haastat tarvittaessa ajatuksiasi ja toimintamallejasi. Harjoittelemalla opit uusia tapoja suhtautua omiin ja ehkäpä myös toisten ihmisten reaktioihin.

3. EVÄITÄ JATKOON

Viimeisessä osiossa suuntaat mieltä kohti tulevaa.

Saat lisätietoa siitä, miten voit sietää epävarmuutta. Saat myös tietoa siitä, mistä voit tarvittaessa hakea lisää apua.

Seuraavalla videolla (1:34) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa oloasi.  

Mikä omahoito-ohjelma on?  

Omahoito-ohjelma  

 • perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin  
 • koostuu kolmesta osiosta  
 • sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa   

Tämä on myös ammattilaisen työkalu  

Omahoito-ohjelmaa voidaan kokonaisuutena tai osissa käyttää ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.  

Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisessä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista sekä pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia.   

Huom!   

Jos koet, että oireesi ovat vakavia, älä epäröi lisäksi hakea apua!    

Muistilista aloitukseen 

Missä vain, milloin vain   

Omahoito-ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa. Materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Katso videoita puhelimellasi, tai vietä kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta. 

Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta  

Uusien taitojen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. 

Harjoituksia kannattaa tehdä ensin helpoissa tilanteissa. Sen myötä oppimasi keinot auttavat sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa. 

Yksityisyytesi suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon. 

Sinulla on mahdollisuus muutokseen  

Olet pian aloittamassa omahoito-ohjelmaa. Hienoa, että toimit itsesi parhaaksi. Omahoito-ohjelma auttaa sinua kohti haluamaasi elämää. 

On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyrit pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi armollinen. Tee ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pidä palauttavia taukoja.   

Tämä omahoito-ohjelma on toteutettu yhteistyöprojektina. Yhteistyöorganisaatiot: PlanWe -verkosto sekä Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke (MIELI ry 2023–2025). Lisäksi ympäristöahdistustutkija Panu Pihkala on asiantuntijana kommentoinut omahoito-ohjelmaa.