Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Vanhemman muistilista

Olet opetellut monia keinoja lapsesi syömisongelmien vähentämiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että tärkeintä lapsellesi on sinun läsnäolosi sekä teidän välisenne hyvä suhde.

Alle listatuilla vanhemmuuden taidoilla voit tukea positiivista ilmapiiriä ja vuorovaikutusta. Kun suhtautumistapasi on kannustava ja myötäelävä, on myös uusien taitojen oppiminen ja käyttäminen helpompaa.

Ole kärsivällinen ja myötätuntoinen

Lapsesi ei ole tahallaan hankala tai uhmakas. Hänellä on haaste, pulma tai ongelma, jossa sinä voit vanhempana auttaa ja tukea.

Älä odota nopeita muutoksia. Rohkaise lastasi yrittämään. Kannusta uusien taitojen käyttöön, ja tue arjen harjoittelussa.

Toimi esimerkkinä

Osoita omalla toiminnallasi, miten vaikeita tilanteita lähestytään ja miten niistä selvitään.

Pyri eläytymään lapsesi asemaan

Pyri eläytymään lapsesi kokemuksen, ajatusten ja tunteiden äärelle, vaikka se voi olla vaikeaa.

Kun asetut tarkastelemaan tilanteita omasta ja toisen näkökulmasta, kykysi ymmärtää lastasi paranee ja voit löytää toimivia keinoja haastavien tilanteiden helpottamiseen.

Huomaa hyvä lapsessasi, ja kerro se hänelle

Osoita, että välität. Palkitse ja kehu yrittämisestä. Huomioi se, että hän pyrkii kohtaamaan haasteitaan ja voittamaan niitä.

Pidä huolta omasta jaksamisestasi

Muista, että sinun jaksamisesi ja hyvinvointisi on ensiarvoisen tärkeää, jotta pystyt olemaan läsnä lapsellesi ja tukemaan häntä.