Skip to main content

Egenvårdsprogram

Vilken typ av problem finns det i parförhållanden?

Problem i ett parförhållande förstör inte förhållandet. Med framgångsrika metoder kan man lösa även svåra kriser.

Brist på passion

Bristen på passion kan vid någon punkt bli till en kris i ett förhållande. Då känner antingen den ena eller båda parter i förhållandet att den intima närheten inte är tillräcklig eller att den inte är som de vill ha den.

Se videon när Heli Vaaranen, direktör för relationscentret Parisuhdekeskus, förklarar hur man kan hantera en situation där problemet är brist på passion eller sex.

Svartsjuka

Om det finns svartsjuka i ett parförhållande mår förhållandet inte bra. Den svartsjuka partnern mår dåligt med sina misstankar. Partnern lider av ständiga misstankar.

Se videon när Heli Vaaranen, direktör för relationscentret Parisuhdekeskus, förklarar hur en svartsjuk person kan ta hand om sig själv och hur en partner kan stödja sin svartsjuka partner.

Tystnad

Interaktion är en av grundpelarna i ett parförhållande. Problem uppstår om det finns saker i förhållandet som man inte kan prata om, eller om partnerna har väldigt olika behov av att prata.

Se videon när Heli Vaaranen, direktör för relationscentret Parisuhdekeskus, berättar om tystnad som ett problem i parförhållandet.

Kriser

Ett parförhållande kan överrumplas av en kris, som otrohet. En kris i ett förhållande kan jämföras med vilken annan kris som helst. Först framstår krisen som en chock, och det kan kännas som att allt är förlorat.

När man står inför en kris är det bra att stanna upp och tänka. Man bör inte fatta några oåterkalleliga beslut i chockfasen.

I delen Verktyg hittar du sätt att hantera olika kriser.

Beroendeproblem

Beroenden utgör det tredje hjulet i ett parförhållande. Det går att få hjälp för till exempel alkoholberoende, spelberoende och porrberoende. Det lönar sig att söka hjälp för det.

I ett bra förhållande anses det viktigast att ha

  • en stark tillit till partnern och
  • ömsesidig uppskattning och respekt

(Befolkningsförbundets familjebarometer Yhdessä vai erikseen (Tillsammans eller var och en för sig))