Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Tunnelukkoja voi helpottaa ymmärtämällä moodeja niiden taustalla. Moodit ovat minän eri puolia ja niiden toimintatapoja. Esimerkiksi vihaisen lapsen moodissa henkilö toimii eri tavalla kuin haavoittuvan lapsen moodissa.

Keinoja kohti muutosta

Tutustut seuraavaksi eri moodeihin ja siihen, miten ne voivat elämässä ilmentyä. Jokaisen moodin yhteydestä löydät harjoituksia, joiden avulla voit helpottaa moodivaihteluitasi.

Toivottavasti löydät sinulle sopivia keinoja, joita voit tästä eteenpäin hyödyntää arjessasi. Jo se on merkittävää, että luet tätä tekstiä. Olet siis pysähtynyt miettimään tilannettasi ja toivot muutosta.

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.

Miten harjoituksia tehdään?

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset.  Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta.

Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.

Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.

Seuraavalla videolla (1:21) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.

Anna aikaa muutokselle

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.