Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tunnelukkoja voi hoitaa?

Tunnelukkojen tunnistaminen ja avaaminen on tärkeää, sillä ne heikentävät toimintakykyä ja elämänlaatua. Toipumisesta tulee ajan kuluessa vaikeampaa.

Omahoito-ohjelma itsenäiseen työskentelyyn

Joskus haitalliset tavat ajatella tai käyttäytyä heikentävät hyvinvointia. Jos näin on, on ne hyvä tiedostaa ja tunnistaa. Tällöin niitä pystyy myös muokkaamaan.

Omien ajatus- ja käyttäytymismallien kanssa työskentely onkin keskeistä tässä omahoito-ohjelmassa. Samalla opitaan myös tietoisuustaitoja ja rentoutumista.

Voit käyttää tätä omahoito-ohjelmaa

  • itsenäisesti
  • odotellessasi muuta hoitoa
  • muun hoidon tukena
  • muun hoidon jo loputtua

Ammattilaiselta saatava apu

Tunnelukkojen avaamiseen voi myös hakea ammattiapua. Hoidossa käytetään usein psykososiaalisia hoitoja.

Psykososiaaliset hoidot ovat ammattilaisen toteuttamia, vuorovaikutukseen pohjautuvia ja tutkimusnäyttöön perustuvia hoitomenetelmiä. Niihin kuuluvat muun muassa psykoterapiat ja muut keskusteluhoidot

Psykoterapia ja muut keskusteluhoidot

Psykoterapiassa ja muissa keskusteluhoidoissa hankalia asioita käsitellään pääosin keskustelemalla. Tarvittaessa voidaan käyttää harjoitteita, joilla tunnistetaan ja muutetaan toimintatapoja, jotka tuottavat oireita.

Psykoterapiaan voi aina hakeutua omakustanteisesti. Jos sinulla on lääkärillä diagnosoitu mielenterveyden häiriö, joka uhkaa työ- tai opiskelukykyäsi, voi sinulla olla oikeus Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan. 

Muista

Tunnelukkojen tunnistaminen ja avaaminen on tärkeää, sillä ne heikentävät toimintakykyä ja elämänlaatua. Tunnelukkojen avaamiseen voi hakea apua ammattilaisilta.