Information om nätterapier för yrkespersonal
- Enligt hälso- och sjukvårdslagen kan man söka sig till nätterapi från hela Finland.
- Man kan skicka patienter till nätterapin från primärvården, den specialiserade sjukvården, företagshälsovården, den privata hälso- och sjukvården samt stiftelser och föreningar som bedriver hälso- och sjukvård.
- Patienten ska vilja delta i nätterapi och vara redo att arbeta självständigt med olika uppgifter och innehåll cirka två timmar per vecka under några månader.
- Patienten måste förutom en dator eller mobilenhet ha en fungerande internetkontakt, bankkoder, mobilcertifikat eller cetifikatkort för identifiering.
- Man kan gå i nätterapi vid en tidpunkt som passar en själv.
- Till nätterapi som är avsedd för vuxna tas förutom vuxna även personer som fyllt 16 år och vars psykiatriker bedömer att den unga skulle ha nytta av nätterapi. För ungdomar finns en egen nätterapi vid social ångest och nätterapin för bulimi är avsedd för personer som fyllt 16 år.
- För att remissen kan accepteras bör patienten kunna det språk som nätterapin erbjuds på. Alla nätterapier är tillgängliga på finska och svenska.
- Nätterapierna är kliniskt effektiva som enda behandling när de riktas rätt och de kan även användas som stöd vid andra behandlingar.
Nätterapin grundar sig på att patienten arbetar självständigt och på kognitiva terapiövningar. Patienten får stöd under hela nätterapiprogrammet av en specialiserad nätterapeut hos HUS.
Mer om idén bakom nätterapin och om förloppet kan du läsa på sidan Så här fungerar nätterapi.
Den största delen av våra nätterapier finns på plattformen Min vårdväg där man kan registrera sig via alla smartapparater eller datorer. Patienten kan genomföra uppgifter och sessioner var som helst vid en tidpunkt som passar hen.
Vissa nätterapiprogram, såsom nätterapi mot sömnlöshet genomförs via en mobilapp.
I egenskap av vårdpersonal kan du registrera dig och ta del av tjänsten med hjälp av din organisations koder eller certifikatkortet för hälso- och sjukvård. En patient vars remiss har godkänts för nätterapi, kan registrera sig med till exempel sina bankkoder och se sitt terapiprogram på tjänstens startsida.
Nätterapeuterna är anställda inom HUS. De är psykologer eller sjukskötare som är specialiserade inom problemområdet i fråga och de har utbildats för att verka som nättterapeuter.
Nätterapeuterna följer hur patienten framskrider och besvarar hens frågor genom att skicka meddelanden via chat under hela nätterapin. När terapin inleds samtalar patienten och terapeuten även en gång i telefon.
Nätterapi är en tjänst som ingår enligt hälso- och sjukvårdslagen inom ramen för patientens valfrihet. Den totala kostnaden styrs automatiskt till patientens välfärdsområde eller Helsingfors stad för betalning. Den remitterande läkaren behöver endast skriva en remiss.
Personer med hemkommun på Åland kan få remiss från en läkare inom den offentliga sjukvården vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
Nätterapin är en effektiv och bra behandling för patienten. Bland annat i samband med ångeststörningar och depression understöds nätterapi av God medicinsk praxis -rekommendationerna.
I flera vetenskapliga undersökningar har nätterapierna konstaterats vara effektiva och användbara behandlingsformer. I sina metaanalyser konstaterar Andrews et al. (2018) att i 53 nätterapiundersökningar har effekten varit stor (g = 0,80).
- God medicinsk praxis-rekommendation för ångeststörning (kaypahoito.fi) (opens in a new window, goes to a different website)
- God medicinsk praxis-rekommendation för depression (kaypahoito.fi) (opens in a new window, goes to a different website)
- Andrews m.m. metaanalys 2018 (doi.org) (opens in a new window, goes to a different website)
- Ritola m.m. 2022 (jmir.org) (opens in a new window, goes to a different website)
- Stenberg m.m. 2022 (pubmed.gov) (opens in a new window, goes to a different website)
- Läkaren ansvarar för remissen till nätterapi. Enligt den remitterande organisationens interna arbetsfördelning kan remissen även sammanställas av annan vårdpersonal.
- När patienten har antagits till HUS nätterapi, måste den remitterande instansen fortsättningsvis ha kontroll över patientens helhetsvård. Varken i psykoterapi eller nätterapi kan man koncentrera sig på patientens helhetsvård eller till exempel läkemedelskontroll. Det är alltså viktigt att patientens helhetssituation följs genom behovsanpassade åtgärder från den plats där helhetsansvaret för patienten finns.
- När patienten är i nätterapi följs han eller hon av sin nätterapeut. Om patienten inte inleder sin nätterapi eller om den inte framskrider på förväntat sätt tar terapeuten kontakt med patienten och information om eventuella förändringar i terapins framskridning skickas även till den remitterande läkaren.
- Kort anamnes och beskrivning av patientens tillstånd.
- Konstaterande av att kriterierna för uteslutning inte uppfylls och att det inte förekommer några andra hinder för att ha nytta av nätterapi. Se kriterierna för uteslutning i de terapispecifika remissanvisningarna. Du hittar länkar till dessa i slutet av denna sida.
- Patientens e-postadress och telefonnummer.
- Om nätterapin önskas på finska eller svenska.
- I pappersremisserna returadress för den avslutande sammanfattningen och telefonnummer till den remitterande instansen.
Observera att det är viktigt att anteckna diagnosen som är grunden för patientens remiss till nätterapi i både remissen och i den remitterande läkarens besökstext.
Vilken läkare som helst i hela Finland, och på Åland inom den offentliga sjukvården, kan skicka sin patient till nätterapi utan en särskild överenskommelse. Remissen förutsätter inga omfattande diagnostiserande undersökningar. Du sammanställer remisserna på samma sätt som alla andra remisser till HUS specialiserade sjukvård.
Personer med hemkommun på Åland kan få remiss från en läkare inom den offentliga sjukvården vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS).
Du hittar noggranna anvisningar för varje nätterapi på sidan Remissanvisningar för yrkespersonal.
I Kanta.fi-tjänsten ser du när patienten har inlett sin nätterapi. När patientens nätterapi är avslutad får den remitterande instansen en avslutande sammanfattning från HUS.
De som inte omfattas av Finlands offentliga hälso- och sjukvård eller inte har en hemkommun i Finland eller bor på Åland, måste ha en betalningsförbindelse (till exempel från ett försäkringsbolag, en arbetsplats eller en bostadskommun).
Är din hälso- och sjukvårdsenhet intresserad av att få mer information om nätterapier?
Kontakta oss: Eero-Matti Gummerus, tfn 050 439 4112, eero-matti.gummerus@hus.fi