Parisuhteen hoitamisen tarkistuslista

Tunneperäinen, keskinäinen huolenpito on suorassa yhteydessä parisuhdetyytyväisyyteen. Väestöliiton perhebarometri 2013

Tässä omahoidon viimeisessä osiossa opetellaan muistamaan parisuhdetta ja kumppania, ja käydään läpi parisuhteen hoitamisen tarkistuslista. Kodin turvalliset ja rauhoittavat rutiinit kannattaa rakentaa parisuhteen perustaksi. Näitä voivat olla illallinen, sauna, ulkoilu, lepo, ja vaikkapa perjantain leffailta kotona.

"Seksi on seuraus hyvästä tunneyhteydestä parin välillä." Johnson 2015

​​​​​​​

 Hetkiä vain parisuhteelle

Parisuhteen hoitaminen unohtuu helposti keneltä tahansa. Parisuhde ei kuitenkaan voi hyvin hoitamatta. Ottakaa arjen yläpuolelle kohottavat hetket osaksi elämää:

  • Deitti-illat, jolloin pukeudutte toisianne varten.
  • Intiimit keskustelut nukkumaan mennessä
  • Syvät keskustelut maailman asioista vaikkapa autossa.
  • Oppikaa vaalimaan ohikiitäviä onnen rituaaleja ja hetkiä.
  • Pysäyttäkää yhdessä onnen hetki.
  • Kertokaa toisillenne muisto siitä, kun ihailitte toisianne suunnattomasti, tai kumppani auttoi sinut pulasta ja tunsit kiitollisuutta, tai kun hänen sylissään oli todella hyvä olla.

Mitä muuta kaunista voisit sanoa puolisollesi tänään? Sano se!

"On mahdollista oppia rakastamaan ja olemaan rakastettu. Opi ilmaisemaan mitä tarvitset kumppaniltasi, ja tee se tavalla, joka herättää hänessä myötätuntoa ja tukemisen halua." Johnson 2015

Katso videolta, kun Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo parisuhteen huomioimisesta työ- ja perhekiireissä.

 Parisuhteessa unelmointi

Kurkottakaa yhdessä kohti onnellisuuden unelmaa. Monien parien yhteinen unelma on tulla onnelliseksi vanhaksi pariksi, vanheta yhdessä. Voisitteko olla se onnellinen pari jo tänään? Tuntuuko, että olet jo lähempänä kumppaniasi ja unelmaasi? Puhukaa omista unelmistanne ja parisuhteen unelmista yhdessä ja avoimesti.

"Rakkaus on tunne, johon yhdistyvät kaikki tunteet: ilo, pelko, viha, yllättyneisyys, onnellisuus, suru ja häpeä." Johnson 2015

 Läheisyydestä huolehtiminen

Huolehdi läheisyydestä kuin suurimmasta aarteestasi, vaikkapa seuraavan Parisuhteen tarkistuslistan avulla.

Parisuhteen tarkistuslista ja korjaava keskustelu

 Tee rakkauden tunnetta lisääviä harjoituksia

"Paras lahja mitä voit antaa rakastetullesi on hänen huomioimisensa ja hänen tarpeisiinsa vastaaminen." Johnson 2015

Tee rakkaudentunnetta lisääviä harjoituksia. Tulosta tästä lista itsellesi vaikka jääkapin oveen ja tee harjoituksia.

 Muu elämä parisuhteen tukena

Parisuhteen hoitamisen lisäksi sinun ja teidän on hyvä huolehtia muusta elämästäsi. Siksi kannattaakin tarkastella laajemmin sitä, onko arkesi tasapainossa ja teetkö riittävästi asioista, joista nautit. Näitä voit arvioida tarkemmin sivujemme Työkaluja mielen hyvinvointiin -omahoidosta. Se sisältää esimerkiksi osiot Arjen perusteet ja Mielihyvävarasto, joista voi olla sinulle hyötyä.

Arjen perusteet

Mielihyvävarasto

Myös rentoutumiselle on usein hankalaa löytää arjesta aikaa. Jos olet huomannut, ettet juuri ehdi arjessasi pysähtyä ja rauhoittua, kannattaa kalenteriin merkitä säännöllisesti aikaa rentoutukselle. Voit käyttää rentoutumiseen apuna esimerkiksi Työkaluja mielen hyvinvointiin -omahoidon Rentous osana elämäntapaa -osion rentoutusharjoitusta.

Rentous osana elämäntapaa

 Eväitä jatkoon

Olet tai olette nyt tehneet omahoito-ohjelman loppuun. Hienoa! Toivottavasti olette hyötyneet tästä omahoito-ohjelmasta ja saaneet parisuhteeseenne uutta virtaa ja toimintatapoja, jotka hyödyttävät teitä jatkossa. Sopivilta tuntuvien harjoituksien tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin!

Mikäli parisuhteen omahoito-ohjelma ei riittänyt tueksi, on hyvä keskustella ammattilaisen kanssa. Voit hakeutua paikallisten palveluiden piiriin Mielenterveystalon oirenavigaattorin avulla.

Oirenavigaattori

Tai voit ottaa yhteyttä Väestöliiton parisuhdepalveluihin.

Parisuhde

tunnekeskeinen parisuhdekurssi

Miesten erokoulu

Kysy asiantuntijalta

Neuvontapuhelin

Nettivastaanotto parisuhteen tueksi

Yksilö- ja pariterapia

Katso videolta, kun Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kertoo, parisuhteen hoitoon olevista palveluista.

Kokemuksenne parisuhteen omahoito-ohjelmasta on meille tärkeä. Kokemustenne perusteella voimme myös kehittää ohjelmaa entistä paremmaksi. Vastaattehan lopuksi vielä lyhyeen tätä omahoito-ohjelmaa koskevaan kyselyyn.

Kokemuksenne omahoidosta

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyynne ja iloa elämään!

​​​​​