Siirry pääsisältöön

Mistä apua yksinäisyyteen? 

Jokainen meistä voi pienillä teoilla vähentää kokemaansa yksinäisyyttä.

Ole itsesi paras kaveri  

On tärkeää hyväksyä itsensä ja olla itsensä paras kaveri. Sano itsellesi ”olen riittävän hyvä” tai ”pidän itsestäni”. Jos pidät itsestäsi ja arvostat itseäsi, muutkin todennäköisemmin pitävät sinusta.  

Yksin elämisen voi nähdä myös mahdollisuutena, ja joillekin se on tietoinen valinta. Yksin elävällä on usein paljon omaa aikaa, jota voi käyttää hyödyksi. Voi tehdä käsitöitä, askarrella tai opetella vaikka jonkin uuden taidon, kuten vieraan kielen.  

Pura yksinäisyyttäsi  

Kerro läheisille yksinäisyydestäsi. Myös vertaistuelle kertominen voi helpottaa. Jos puhuminen tuntuu vaikealta, kirjoita yksinäisyydestä.  

Kertomalla tai kirjoittamalla olo helpottuu ja voit myös löytää keinoja yksinäisyyden lievittämiseen.  

Pidä huoli läheisistäsi  

Jokainen ihmissuhde, josta saat voimaa ja hyvää mieltä, on tärkeä. Pidä huoli suhteistasi, ja ole aktiivinen yhteydenpitäjä.  

Älä epäröi olla aktiivisempi osapuoli ihmissuhteissa. Joskus esimerkiksi eläkeläisellä on enemmän voimia ottaa yhteyttä kuin työssäkäyvällä. Siitä huolimatta ihmissuhde voi olla molemmille ihan yhtä tärkeä.  

Lisää arkeesi vuorovaikutusta 

Jos tunnet olosi ajoittain yksinäiseksi tai haluaisit lisää sosiaalisia suhteita, voivat seuraavat kysymykset auttaa sinua lisäämään sosiaalista vuorovaikutusta arkeesi.  

  • Otanko riittävän usein yhteyttä minulle tärkeisiin ihmisiin?  
  • Missä yhteyksissä tai toiminnoissa minun on mahdollista tavata uusia tuttavia?  
  • Millainen vapaaehtoistyö minua voisi kiinnostaa?  
  • Voisinko hyödyntää sosiaalista mediaa vanhojen yhteyksien ylläpidossa?  
  • Minkälaiset ihmissuhteet ovat minulle tärkeitä? Mitä ne antavat minulle?  
  • Kenelle haluaisin lähettää henkilökohtaisen postikortin? Mitä kirjoittaisin siihen?  

Solmi uusia ihmissuhteita  

Yksinäisyyttä kokevan ihmisen on tärkeää olla itse aktiivinen ja etsiä toisten seuraa, vaikka se saattaakin tuntua vaikealta.  

Uusia ihmissuhteita on mahdollista solmia läpi elämän. Uusia ystäviä voi löytää muun muassa harrastusten parista.  Mieti, minkälaisten harrastusten kautta voisit tavata samanhenkisiä ihmisiä. 

Esimerkiksi erilaiset kulttuuritapahtumat, järjestötoiminta, päivätanssit, lukupiirit ja erilaiset liikuntatilaisuudet ovat hyviä paikkoja uusien ihmissuhteiden muodostamiseen.  

Sosiaalinen media ja esimerkiksi erilaiset keskustelupalstat tarjoavat myös keinoja löytää uusia tuttavuuksia. Liiallinen virtuaaliseen maailmaan tukeutuminen voi kuitenkin lisätä yksinäisyydentunnetta, jos kasvokkainen kanssakäyminen jää sen takia vähemmälle.  

Entä, jos sosiaaliset taidot ovat hukassa? Joskus voi olla vuosia siitä, kun on edellisen kerran solminut uusia ihmissuhteita. Omia sosiaalisia taitoja voi aina parantaa.  

Keskustelun aloittaminen uusien ihmisten kanssa harjoittaa vuorovaikutustaitoja ja saattaa tuoda myös yllättäviä kestäviä tuttavuuksia. Hakeutumalla samanhenkisten ihmisten joukkoon saattaa löytää mieluisaa seuraa – joskus ehkä vain yhteisen toiminnan ajaksi ja joskus jopa ystävyydeksi saakka.  

Tee asioita, jotka tuottavat sinulle mielihyvää 

Yksinäisyyttä voi lievittää tekemällä mieluisia asioita. Kaikkiin toimintoihin ei tarvita seuraa, vaan mielihyvää saa jo itse tekemisestä.  

Yksinäisyys voi helpottua paitsi mieluisan tekemisen kautta myös ihan vain oleskelemalla ihmisten parissa, vaikka ei loisikaan suhteita.  

Tee lista asioista, jotka tuottavat sinulle mielihyvää. Laita lista sitten vaikka jääkaapin oveen, jotta et unohda sitä.  

Voit muistella kaikkia niitä asioita, jotka ovat aiemmin tuottaneet iloa ja tyydytystä sinulle. Mieti myös uusia asioita, joita haluaisit kokeilla. Yritä miettiä mahdollisimman monia pieniä asioita, joita sinun on mahdollista arjessasi toteuttaa. 

Ystävätoiminta ja vertaistuki 

Suomen Punainen Risti järjestää eri-ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville ystävätoimintaa useilla paikkakunnilla. 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta voi löytää perhekummin. 

Vanhustyön keskusliiton ystäväpiirejä toimii eri puolilla Suomea. 

HelsinkiMission kautta seniorit voivat löytää säännöllisen ystävän tai tilapäistä keikka-apua. Järjestön Aamukorva-puhelinpalveluun voi soittaa mistä päin Suomea tahansa.  

Myös seurakunnat järjestävät perhekerhoja ja ystävätoimintaa eri elämäntilanteissa oleville. Kysy lisää oman seurakuntasi diakoniatyöntekijältä. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?  

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattavat kiinnostaa myös