Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten toimia muiden kanssa?

Jotkut autismikirjon ihmiset ovat mielellään yksin. Monet kuitenkin kaipaavat ihmissuhteita. He kokevat yksinäisyyttä, mikäli ihmissuhteita ei ole.

Ihmissuhteet ovat tärkeitä hyvinvoinnille

Useimmat ihmiset kaipaavat ihmissuhteita. Autismikirjon ihmisillä voi olla hyviä ja antoisia ihmissuhteita.

Joskus voi olla vaikeaa löytää juuri niitä ihmisiä, joiden kanssa on kiva olla. Joskus voi joutua pohtimaan paljonkin, missä voisi tutustua muihin.

Sosiaalisten taitojen puute voi johtaa yksinäisyyteen. Sosiaalisia taitoja voi opetella kuntoutuksessa tai läheisten kanssa. Se voi helpottaa seuran löytämistä. 

Monet autismikirjon ihmiset ymmärtävät toisiaan

Autismikirjon ihmisten voi olla helpointa toimia muiden autismikirjolla olevien kanssa. Esimerkiksi suoraan puhuminen voi olla helpompaa. Tutkimuksissa on havaittu, että autismikirjon ihmiset ymmärtävät toisiaan yhtä hyvin kuin neurotyypilliset toisiaan.  

Joskus autismikirjon ihmisen ja neurotyypillisen ihmisen on vaikeaa ymmärtää toisiaan. Se johtuu siitä, että he ajattelevat eri tavalla. Ei siitä, että toinen tekisi jotain väärin.

Neurotyypilliset ihmiset ja autismikirjon ihmiset voivat kuitenkin ymmärtää toisiaan ja ystävystyä.

Ohjatut tilanteet auttavat tutustumaan muihin

Autismikirjon ihmisen on usein helpompi toimia, jos tilanteet toistuvat samanlaisina ja niissä on selkeä rakenne.

 Vaikeita tilanteita ovat usein sellaiset, joissa ei ole selkeää rakennetta.  

Esimerkki: Kun oppitunti toistuu joka viikko samanlaisena, tiedät aina, mitä tunnilla tapahtuu. Välitunneilla taas pitää itse keksiä, mitä tehdä. 

Monien autismikirjon ihmisten on helpompi tutustua muihin tilanteissa, joissa on selkeä rakenne. Esimerkiksi ohjatussa harrastuksessa voi olla helpompi tutustua muihin kuin välitunnilla.