Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Elämäntapojen muuttaminen

Retkahduksia tutkittaessa on havaittu, että niitä edeltää usein tietynlainen elämäntavan tasapainottomuus.

Lisääntyvä stressi ja paine, liian tiukat päiväohjelmat sekä rasituksesta johtuva ärtymys ja tympääntyminen voivat johtaa kasvavaan haluun käyttää päihteitä. 

Jos elämästäsi ei löydy muuta kuin ulkoisia pakkoja ja velvoitteita ilman tyydytystä tarjoavia keitaita, on maaperä valmis retkahdukselle.

Järjestä elämäsi niin, ettei pakottavaa tarvetta lisätä huumeiden käyttöä pääse syntymään. Suo itsellesi päivittäin aikaa nauttia elämän hyvistä asioista. 

Hyviä keinoja rentoutumiseen ja palautumiseen

Varaa päivittäin aikaa joogaan, meditointiin tai muuhun rauhalliseen fyysistä nautintoa tuottavaan toimintaan. Se voi olla myös ulkoilua, puutarhatöitä, saunomista tai mitä tahansa, mikä tuottaa sinulle iloa. Vaali tällaisia hetkiä. 

Rentoutusharjoitukset

Tunteet ja kokemukset voivat aiheuttaa kehollisia oireita ja tuntemuksia, kuten ahdistuneisuutta. Näitä oireita voi purkaa ja helpottaa rentoutumisen ja hengityksen avulla.

Yksinkertaisimmillaan rentoutus on sitä, että tiedostat oman hengitystapasi ja kehossa vallitsevan jännityksen sekä pyrit parantamaan tilannetta.

Voit esimerkiksi aktivoida hengitystäsi ja päästää hartiat putoamaan alaspäin. Fyysinen teko rentouttaa mieltä, sillä keho ja mieli ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa.

Tietoinen läsnäolo eli mindfullness

Tietoisen läsnäolon avulla voit oppia kohtaamaan arjen haasteet tyynesti ja rauhallisesti. Voit oppia myös suhtautumaan itseesi ja ympäristöösi lempeämmin ja sallivammin. Tietoisuustaidoista on tutkitusti hyötyä muun muassa stressinhallinnassa sekä toistuvan masennuksen ja kipujen hoidossa.

Tietoisessa läsnäolossa kokemukset todetaan sellaisina kuin ne ovat. Niitä ei arvoteta tai pyritä muuttamaan. Kokemuksen salliminen opettaa selviämään tunteiden kanssa siten, että niiden vain antaa olla. Tällöin huomaa, että tunteet menevät lopulta itsestään ohi.

Mielenterveystalo.fistä löytyy rentoutus- ja hengitys -ohjelma sekä tietoisen läsnäolon omahoito-ohjelma. Linkit ohjelmiin löydät sivulta Miten tästä eteenpäin?

Harrastukset

Lukeminen, ruoanlaitto, keräilyharrastus tai musiikin kuuntelu voivat nekin antaa elämääsi uutta sisältöä. Pääasia on, että puuhasi auttavat sinua rentoutumaan ja irrottautumaan arjen kiireistä ja paineista. 

Liikunta 

Myös liikunta, kuten juokseminen, hiihto, tanssi, uinti ja muut fyysistä kuntoa kehittävät lajit, ovat hyviä rentoutumiseen. Niihin saattaa jopa syntyä myönteinen riippuvuus, jos harrastusta jatketaan säännöllisesti.  

Endorfiinit lisäävät liikunnasta saatavaa hyvää oloa. Sen lisäksi tulevat ne ilot, joita kunnon koheneminen ja mahdolliset kehon muutokset voivat aiheuttaa.

Jos päätät harrastaa liikuntaa, varaa siihen jokin säännöllinen aika. Paras tulos saavutetaan, jos liikuntaa harrastetaan vähintään kolme kertaa viikossa. Älä silti tee asiasta itsellesi pakkoa. Kaikesta liikkumisesta on hyötyä.

Muista, että voit vaihtaa lajia päivittäin tai vuodenaikojen mukaan. Jos valitset lajin, jota voit tehdä yhdessä muiden kanssa, se todennäköisesti tuntuu mielekkäämmältä, eikä harrastuskaan lopahda yhtä helposti. 

Lisää jännitystä elämään 

Jotkut käyttävät huumeita lisätäkseen jännitystä ja vauhtia yksitoikkoiseen elämäänsä. Jännitystä ja vaihtelua voi kuitenkin saada muillakin tavoilla.  

Voit esimerkiksi tehdä jotain sellaista, mitä et ole koskaan ennen tehnyt. Voit vaikka lähteä vaellukselle tai pyöräretkelle. Vielä parempaa on, jos siihen liittyy jokin haaste. 

Voit myös tehdä jotain sellaista, mitä et ole koskaan ennen uskaltanut tehdä. Voit esimerkiksi tehdä aloitteen sosiaalisessa tilanteessa. Joillekin hyvä keino saada jännitystä on matkustaa uuteen paikkaan tai tutustua ainakin silloin tällöin johonkin uuteen ympäristöön tai ihmiseen. 

Muut elämäntavat 

Tupakointi, huono ruokavalio ja jatkuva kiire vaarantavat hyvinvointisi. Jos haluat muuttaa elämäntapaasi, voi olla tarpeen kiinnittää huomiota myös näihin seikkoihin. 

Vähentäjä tarvitsee elämänmuutoksen

Elämäntapamuutokset ovat erityisen tärkeitä niille, jotka eivät halua kokonaan luopua huumeista. Monet eivät opi kohtuukäyttöä siksi, että he eivät muuta elämäänsä tarpeeksi määrätietoisesti tukemaan käytön vähentämistä.

Ehdoton kieltäytyminen päihteistä pakottaa jo itsessään suuriin elämäntapamuutoksiin. Sen vuoksi käytön lopettajilla ei ole yhtä usein tätä ongelmaa. 

Muista

Tervehdytä elämäntapojasi muutenkin kuin vain huumeiden käyttöä rajoittamalla.