Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten voin tukea huumeita käyttävää?

Jos päihdeongelmat koskevat sinulle läheistä henkilöä, voit monella tavalla auttaa häntä. Ota huomioon, että tapa, jolla asia otetaan esille, vaikuttaa olennaisesti sanoman perillemenoon.

Ensinnäkin sinun on hyvä miettiä, kuka olisi paras aloitteentekijä. Jos olet päihdeongelmaisen puoliso tai ystävä, on luonnollista, että haluat itse auttaa. Ehkä olet jo turhaan yrittänyt kymmeniä kertoja. 

Kuka voi ottaa asian puheeksi? 

Huumeiden käyttö voi tulehduttaa puolisoiden keskinäisiä suhteita. Tämän vuoksi auttamisyritykset tulkitaan usein väärin.

Mieti tällöin, olisiko jollakin toisella paremmat mahdollisuudet toimia päänavaajana. Tällainen henkilö voi olla vaikkapa sisarus, ystävä tai joku ulkopuolinen. 

Vaikka joku toinen tekisikin aloitteen, on tärkeää, että yrität sen jälkeen itse avoimesti ja kiihtymättä keskustella asianomaisen kanssa. 

Milloin ottaa asia puheeksi? 

Vaikuttamisyritysten ajankohtaa kannattaa myös harkita. Mitä aikaisemmin asiaan puutut, sen parempi. Valitse kuitenkin silloinkin sopiva hetki. Päihtyneelle on turha puhua käytön vähentämisestä. 

Ota asia esille tilanteessa, jossa voitte olla rauhassa kahden niin pitkään, että ehditte kunnolla keskustella. 

Pane läheisesi ensin ajattelemaan huumeiden käyttöä ja sen haittapuolia. Puhu vasta sen jälkeen muutoksen tarpeellisuudesta. 

Miten puhua asiasta? 

Harkitsematon vuodatus on todennäköisesti tuloksetonta. Jyrkkiä syytöksiä, vaatimuksia ja toisen leimaamista kannattaa välttää. Ne herättävät vastarintaa ja tekevät muutoksen vaikeammaksi. 

Jos ongelmanne ovat jatkuneet jo niin pitkään, että tunnet olevasi katkeamispisteessä, tee se läheiselle selväksi.

Yritä silti esittää kantasi rauhallisesti. Voit sanoa esimerkiksi, että rakastat häntä, mutta et jaksa enää. Tilanteen on muututtava. 

Älä uhkaile tai moralisoi 

Vältä uhkavaatimuksia, joita et voi etkä aio panna täytäntöön. Älä myöskään moralisoi. Läheisesi tuntee muutenkin syyllisyyttä huumeiden käytöstään.

Moralisointi heikentää hänen itsetuntoaan, mikä voi edesauttaa kierteen jatkumista. 

Muista hyvät puolet 

Tasapuolisuuden vuoksi voi olla hyvä, että teet itsellesi kymmenen kohdan listan kaikista niistä asioista, joista pidät läheisessäsi. Muista esittää hänelle nämä myönteisetkin asiat, jotta hän ei tunne olevansa pelkästään syytettyjen penkillä. 

Miten voin tukea läheistäni? 

Tärkeintä on se, että osoitat olevasi läheisesi puolella ja olet myös valmis tukemaan häntä vaikeuksissa. Voit auttaa häntä myös tämän ohjelman avulla tai kertomalla päihdepalveluista.

Vertaistuki

Oman mielenterveytesi kannalta voi olla hyvä, että yrität keskustella ongelmistasi muiden vastaavassa tilanteessa olevien kanssa. 

Olenko vastuussa läheisen paranemisesta? 

Läheisen tukeminen ei merkitse sitä, että yrität pelastaa toisen tai joudut riippuvuussuhteeseen hänen kanssaan. Vastuu muutoksesta on läheisellä itsellään. 

Auttajan voi olla vaikeaa hyväksyä sitä, että viime kädessä hän ei voi päättää asioita toisen puolesta. Mikäli läheisesi on tietoisesti päättänyt elää elämänsä omalla tavallaan, on päätös hänen riippumatta siitä, kuinka itsetuhoista se sinun mielestäsi on.