Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Mitä mielen hyvinvointi on?

Mielen hyvinvointi on osa yleistä hyvinvointia. Mielen hyvinvoinnista voi pitää huolta, ja omia voimavaroja voi vahvistaa.

Mielen hyvinvointiin liitetään usein erilaisia käsitteitä, kuten onni, hyvä elämä ja tasapainoinen mieli. Mielen hyvinvointi ei kuitenkaan tarkoita, että elämään ei liittyisi ahdistusta, riittämättömyyttä, alakuloisuutta tai jopa mielenterveyden häiriöitä.

Jokainen kohtaa elämässään ylä- ja alamäkiä. Ihmissuhdeongelmilta, rahavaikeuksilta, koulupaineilta, työstressiltä, menetyksiltä ja luopumisilta ei välty kukaan. Nämä asiat voivat horjuttaa mielen hyvinvointia, mutta ne eivät poista sitä.

Miten mielen hyvinvointia voi vahvistaa?

Jokaisella on keho ja mieli, ja kummankin hyvinvoinnista on hyvä huolehtia. Ne eivät myöskään ole toisistaan erillisiä.

Jos yöunet jäävät lyhyiksi, unohdat syödä päivällä tai liikunta jää väliin pitkäksi aikaa, huomaat sen ensimmäisenä todennäköisesti siitä, että väsyttää ja harmittaa eikä mikään mene putkeen. Siispä huolehtimalla kehosi tarpeista huolehdit samalla mielesi hyvinvoinnista.

Tärkeä osa mielen hyvinvointia on myös omien tunteiden tunnistaminen, sanoittaminen ja ilmaiseminen. Myös sosiaalisista suhteista huolehtiminen sekä ilojen ja surujen jakaminen läheisten kanssa parantaa elämänlaatua.

Mielen hyvinvoinnista voi huolehtia myös käymällä koulua tai tekemällä työtä, koska ne luovat arkeen rytmiä ja rutiinia. Muita mielen hyvinvointia edistäviä arjen asioita käydään läpi seuraavaksi.