Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tuoda luontoa kotiin?

Jo pelkkä luonnon näkeminen tuo mielihyvää. Luontoelementtejä kannattaa tuoda myös kotiin.

Moni viettää ison osan ajastaan sisätiloissa sekä työssään, opiskellessaan että vapaa-ajallaan. Kosketus luontoon jää helposti vähäiseksi.

Pelkkä luonnon näkeminen ja kuuleminen lisää huomaamatta mielihyvää ja hyvinvointia. Luontokuvat ja -äänet voivat esimerkiksi kohentaa mielialaa ja lievittää kipuja.

Pohdi, millaisissa sisätiloissa vietät aikaa. Onko työ- tai opiskelupaikallasi luonto läsnä jollain tavalla? Voisitko tuoda luontoelementtejä kotiisi?

Laita luontoääniä soimaan

Kuuntele luontoaiheisia äänitteitä. Voit valita tunnelman mukaan esimerkiksi metsäisiä tai merellisiä ääniä. Joissain äänitteissä on lisänä rentouttavaa tai piristävää musiikkia.

Kotona voit kuunnella kaiuttimilla. Työpaikalla ja koulussa voit laittaa kuulokkeet korviisi ja uppoutua työskentelyn lomassa luonnonääniin.

Ehkä laitat radion tai musiikin sijasta soimaan keväistä linnun viserrystä ja puron solinaa?

Vaihda taustakuva

Lisää luontoelementti omaan ympäristöösi vaihtamalla puhelimen taustakuva luontokuvaksi. Vaihda myös tietokoneesi taustakuva. Nappaa luonnossa kulkiessasi kuva sinulle mieluisasta maisemasta.

Näet taustakuvan useasti päivän aikana. Vielä parempi, mikäli kuvalla on sinulle jokin merkitys. Tällöin kuva muistuttaa sinua jostakin henkilökohtaisesta ja voimaannuttavasta luontokokemuksesta. Saat mielihyvää huomaamatta!

Katse ulos ikkunasta

Avaa verhot sisätiloissa aina, kun sinulla on mahdollisuus. Asettele istuimet ja työpisteet sellaisiin kohtiin, joista näet ulos ikkunasta. Vaikka näkymä ikkunasta olisi puunlatvoihin tai kerrostalon pihalle, näet luultavimmin jotain luontoa.

Ota luontokuvat mukaan sisustukseen

Käytä luontokuvia sisustuksessa. Kaunis maisema tai luontokuva tuo tunnelmaa sisätiloihin sekä lisää luovuutta ja hyvinvointia.

Ota luontoaiheinen kuva, ja teetä siitä seinälle juliste tai taulu. Voit myös ostaa mieleisen kuvan valmiina.

Myös luontoaiheisia tapetteja on saatavilla. Miltä mielestäsi näyttäisi yksi seinä tapetoituna metsä- tai puistoaiheisella tapetilla?

Hanki kasveja kotiisi

Hanki oikeita kasveja tuomaan elävyyttä ja raikkautta kotiisi. Helli itseäsi ostamalla kukkia ihan tavallisena arkipäivänä. Leikkokukat tuovat helpolla tavalla väriä ja piristystä sisätiloihin. Yhdestä kimpusta voit jakaa kukkia moneen kohtaan kodissasi.

Leikkokukkia pitkäaikaisempia kasveja ovat ruukkukasvit. Sinun ei tarvitse olla viherpeukalo. Voit valita helppoja kasveja, kuten palmuvehkan tai kaktuksia. Jo yksikin huonekasvi tuo hyvää mieltä. Tai ehkä teet kokonaisen viherseinän?

Voit myös hankkia hyötykasveja ja kasvattaa salaatteja ja yrttejä esimerkiksi keittiössäsi tai parvekkeellasi. Kaupoista ostetut yrtit ja salaatit menestyvät pitkään sisätiloissakin vesiviljelyjärjestelmien avulla. Vinkkejä kotipuutarhan pitoon saat puutarhaliikkeistä ja kukkakaupoista.

Tuo luonnosta elementtejä kotiisi

Seuraavalla kerralla ulkona liikkuessasi kerää luontoa mukaan kotiisi. Kerätessäsi noudata jokaisenoikeuksia. Luonnosta saat ottaa mukaasi esimerkiksi heiniä, käpyjä ja risuja.

Tee keräämistäsi luontoelementeistä asetelmia pöydille tai hyllyille. Asettele esimerkiksi käpyjä lasiseen kulhoon tai heiniä maljakkoon.