Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur tar man med naturen hem?

Bara att se naturen ger glädje. Det lönar sig också att ta med naturelement hem.

Många tillbringar en stor del av sin tid inomhus på jobbet, när de studerar och på fritiden. Kontakten med naturen blir lätt knapp.

Att bara se och höra naturen ökar omärkligt välbehag och välbefinnande. Naturbilder och -ljud kan till exempel förbättra humöret och lindra smärta.

Tänk på vilken typ av inomhusutrymmen du tillbringar tid i. Är naturen närvarande på din arbets- eller studieplats på något sätt? Kan du ta in naturliga element i ditt hem?

Spela upp ljud från naturen

Lyssna på inspelningar med naturtema. Beroende på stämning kan du välja till exempel skogs- eller havsljud. Vissa inspelningar innehåller dessutom avkopplande eller upplyftande musik.

Hemma kan du lyssna med högtalare. På jobbet och i skolan kan du ta på hörlurarna och fördjupa dig i naturens ljud medan du arbetar.

Kanske du istället för radio eller musik kan spela fågelkvitter och sorlet från en bäck på våren?

Byt bakgrundsbild

Lägg till ett naturelement i din omgivning genom att ändra telefonens bakgrundsbild till en naturbild. Ändra också bakgrundsbilden på din dator. När du går i naturen, ta en bild av ett landskap du gillar.

Du ser bakgrundsbilden flera gånger under dagen. Ännu bättre om bilden har någon betydelse för dig. Då påminner bilden dig om en personlig och stärkande naturupplevelse. Du upplever välbefinnande omärkt!

Titta ut genom fönstret

Öppna gardinerna inomhus alltid när du har möjlighet till det. Placera sittplatser och arbetsstationer där du kan se ut genom fönstret. Även om utsikten från fönstret är trädtoppar eller gården till ett höghus, kommer du sannolikt att se lite natur.

Inkludera naturbilder i din inredning

Använd naturbilder i inredningen. En vacker landskaps- eller naturbild skapar stämning inomhus och ökar kreativiteten och välbefinnandet.

Ta en bild med naturtema och låt göra en affisch eller tavla att hänga på väggen. Du kan också köpa en färdig bild du gillar.

Det finns också tapeter med naturtema. Hur skulle det se ut om du tapetserade en vägg med skogs- eller parktapet?

Skaffa växter till ditt hem

Skaffa riktiga växter för att göra ditt hem mer levande och fräscht. Skäm bort dig själv genom att köpa blommor en vanlig vardag. Snittblommor ger färg och piggar upp inredningen på ett enkelt sätt. Du kan dela upp buketten och ha blommor på många ställen i ditt hem.

Krukväxter är mer långlivade än snittblommor. Du behöver inte ha ”gröna fingrar”. Du kan välja växter som är lätta att ta hand om, som garderobsblomma eller kaktusar. Redan en krukväxt kan göra dig glad. Eller kanske du gör en växtvägg?

Du kan också skaffa nyttoväxter och odla sallader och örter till exempel i ditt kök eller på din balkong. Butiksköpta örter och sallad trivs länge även inomhus med hydroponiska system. Du får tips om hur du sköter en hemträdgård från trädgårdsbutiker och blombutiker.

Ta element från naturen in i ditt hem

Nästa gång du går utomhus kan du plocka delar av naturen med dig hem. Respektera allemansrätten. I naturen kan du till exempel ta med dig gräs, kottar och kvistar.

Förvandla de uppsamlade naturelementen till arrangemang på bord eller hyllor. Lägg till exempel kottarna i en glasskål eller gräset i en vas.