Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja keskittymisvaikeuksien kanssa pärjäämiseen. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla. 

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle. 

Mistä apua?  

Miten toimin, jos omahoito-ohjelma ei riittänyt?  

Mikäli oireesi voimistuvat entisestään tai koet niiden haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, hae apua epäröimättä. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi.  

Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.  

Ammattilaiselta saatava apu  

Tarjolla oleva ammattiapu riippuu keskittymisvaikeuksien syistä. Opiskelun tai työn haasteisiin voit saada tukea omasta organisaatiosta esimerkiksi opintopsykologin, esihenkilön tai työterveyshuollon kautta. Keskittymiskykyä voidaan tukea erityisjärjestelyin esimerkiksi oppilaitoksessa tai työpaikalla. Lähde rohkeasti kyselemään mahdollisuuksista! 

Mikäli taustalla on sairaus tai oireyhtymä, keskittymisoiretta voidaan hoitaa tai kuntouttaa muun hoidon ohella. Neurologisen sairauden tai oppimisvaikeuksien kohdalla voi saada neuropsykologista kuntoutusta keskittymisen ja muun tiedonkäsittelyn tukemiseksi. 

ADHD:n hoidosta voit lukea lisää sivulta Miten keskittymisvaikeuksia hoidetaan? 

Nettiterapia 

Mikäli koet, että pääsit hyvään alkuun, mutta haluat vahvempaa tukea, voit keskustella lääkärisi kanssa nettiterapian mahdollisuudesta.

Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee itsenäistä etenemistäsi. Nettiterapiassa käsitellään osin samoja teemoja kuin tässä hoito-ohjelmassa ja pääset tekemään lisää harjoituksia.

Terapiaa teet viikoittain, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Terapiassa jatkat hankaluuksiesi pohtimista ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla.

Nettiterapioista on oikein kohdennettuina saatu yhtä hyviä tuloksia kuin kasvokkain toteutetusta psykoterapiasta.

Nettiterapian pääsee yleensä aloittamaan viikon sisällä siitä, kun lääkäri on kirjoittanut lähetteen.

Muut ihmiset tukena 

Moni kertoo olonsa helpottuneen, kun on kertonut oireistaan läheisilleen. Läheisesi ovat saattaneet myös huomata oireesi. Keskustelemalla voit saada yllättävänkin paljon tukea ja ymmärrystä. 

Jos läheisille puhuminen ei ole mahdollista, voit hakeutua juttelemaan samankaltaisia ongelmia kokevien ihmisten kanssa. Vertaistukea on saatavilla ryhmässä ja kaksin sekä kasvotusten että verkossa. On olemassa myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ohjaamaa vertaistoimintaa.  

Yksityisten ihmisten perustamia yhteisöjä voi löytyä esimerkiksi sosiaalisen median alustoilta. Virallisemmista vertaistuen kanavista voit kysyä esimerkiksi seuraavien järjestöjen kautta. Avun saaminen ei edellytä diagnoosia. 

Ole armollinen itsellesi

Seuraavalla videolla kuulet ajatuksia siitä, miksi omiin keskittymisvaikeuksiin kannattaa oppia suhtautumaan lempeästi. Moni vaikeuksia kokeva on huomannut itsemyötätunnon sekä positiivisen ja oireita hyväksyvän asenteen helpottavan oloa. 

Muita hyödyllisiä omahoito-ohjelmia 

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi! 

Saitko apua keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelmasta? 

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.