Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur går jag vidare?

Du har nu slutfört egenvårdsprogrammet för koncentrationssvårigheter. Fint!

I följande video (1:20) får du höra hur du upprätthåller ditt psykiska välbefinnande efter att du slutfört egenvårdsprogrammet.

Du har förhoppningsvis fått användbar information, nya idéer och verktyg för att hantera koncentrationssvårigheterna. Det lönar sig att fortsätta göra de övningar som passar dig. Var också i fortsättningen uppmärksam på hur du hanterar din vardag och sträva efter att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tillåt dig själv att ha vilodagar och planera in dem i förväg. Planera också in motion och meningsfulla aktiviteter i veckokalendern.

Varifrån kan jag söka hjälp?

Vad ska jag göra om egenvårdsprogrammet inte räckte till?

Tveka inte att söka hjälp om dina symtom förvärras eller om du känner att de hindrar din funktionsförmåga och livskvalitet. Om du redan har en vårdkontakt kan du berätta för din kontaktperson hur du känner.

Om du inte har någon vårdkontakt ska du kontakta primärvården, till exempel hälsostationen, företagshälsovården eller en privat läkarstation. Mer information om hur du söker hjälp finns i delen om mentalvårdstjänster.

Professionell hjälp  

Vilken professionell hjälp som är tillgänglig beror på orsakerna till koncentrationssvårigheterna. Du kan få stöd för utmaningar i studier eller arbete från din egen organisation, till exempel via studiepsykologen, chefen eller företagshälsovården. Koncentrationsförmågan kan stödas med specialarrangemang till exempel vid läroanstalten eller på arbetsplatsen. Tveka inte att fråga om möjligheterna!

Om det finns en bakomliggande sjukdom eller ett bakomliggande syndrom kan koncentrationssymtomen behandlas eller rehabiliteras i samband med övring behandling. Vid neurologisk sjukdom eller inlärningssvårigheter kan neuropsykologisk rehabilitering ges för att stöda uppmärksamheten, koncentrationsförmågan och övrig informationsbearbetning.

Du kan läsa mer om behandling av ADHD på sidan Hur behandlas koncentrationssvårigheter?

Nätterapi

Om du fick hjälp av egenvårdsprogrammet, men upplever att du skulle behöva ännu mera stöd, kan du diskutera möjligheten till nätterapi med din läkare.

Nätterapi är en behandling som genomförs via din egen dator eller smarta enhet. En nätterapeut följer dina framsteg, ger feedback på uppgifter som du gör och hjälper dig framåt. I nätterapin behandlas delvis samma teman som i det här vårdprogrammet och du får göra fler övningar.

Du gör uppgifter varje vecka i cirka 3–4 månaders tid. I terapin fortsätter du reflektera över dina svårigheter och lära dig nya handlingsmodeller med hjälp av textinnehåll, videoklipp och övningar.

När nätterapin påbörjas i rätt stund och med rätt fokus har den visat sig ge lika bra resultat som psykoterapi som sker ansikte mot ansikte.

Nätterapin kan vanligtvis inledas inom en vecka från det att läkaren har gjort en remiss.

Stöd av andra

Många upplever att de känner sig lättade när de har berättat om sina symtom för sina närstående. Dina närstående har kanske också märkt av dina symtom. Du kan bli överraskad över hur mycket stöd och förståelse du får när du talar med andra. 

Om det inte är möjligt att prata med närstående kan du söka dig till olika former av kamratstöd. Kamratstöd förekommer både i gruppform och på tumanhand och träffarna kan vara både ansikte mot ansikte och på distans. Det finns också kamratstödsverksamhet som handleds av social- och hälsovårdspersonal.

Samfund som grundats av privatpersoner finns till exempel på olika sociala medier. Du kan fråga om fler officiella kanaler för kamratstöd till exempel via följande organisationer. Ingen diagnos krävs för att få hjälp.

Ha självmedkänsla

I följande video får du höra några tankar om varför det är bra att lära sig att förhålla sig med vänlighet till sina koncentrationssvårigheter. Många med svårigheter har märkt att självmedkänsla och en positiv och accepterande attityd hjälper en att må bättre.

Andra användbara egenvårdsprogram

Tack!

Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta arbete och att du finner glädje i livet!

Fick du hjälp av egenvårdsprogrammet för koncentrationssvårigheter?

Vill du ge oss respons på innehållet eller komma med utvecklingsförslag? Vi tar gärna emot både ros och ris.