Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

12. Auta muita nuoria

Nyt voit jakaa hyväksi toteamiasi keinoja avuksi muille samassa tilanteessa oleville nuorille.

Ahdistuksen kanssa työskennellessäsi olet kokeillut monenlaisia keinoja helpottaa oloa. Olet oman ahdistuksesi asiantuntija, ja kokemuksesi voi auttaa muita nuoria.

Tämän tehtävän tarkoituksena on muistuttaa sinua kaikista niistä keinoista, joita sinulla on jo käytössäsi. Lisäksi voit  auttaa muita nuoria, jotka tarvitsevat lisää välineitä ahdistuksen kanssa työskentelyyn.

Parhaiten nuoren tilannetta ymmärtää toinen nuori. Siksi neuvosi voivat olla yleisiä ohjeita osuvampia ja helpompia kokeilla.

Mikä auttaa ahdistukseen - vinkkini muille nuorille

Tavoite

Kirjoittamalla neuvosi voit auttaa muita ja muistutat myös itseäsi käytössäsi olevista keinoista.

Ohje

Jaa nimettömästi muille nuorille hyviksi kokemiasi keinoja lievittää ahdistusta. Kirjoita vinkkisi alla olevan linkin kautta.

Esim. Toimiviksi kokemiani keinoja haitallisen ahdistuksen hallintaan:

  1. Hengitä viisi kertaa rauhassa sisään ja ulos
  2. Puhu tunteistasi kavereille niin voit saada tukea ja ymmärrystä

Kerro huolistasi muille,
äläkä ole yksin
ajatuksiesi kanssa

Harjoituksen kautta tullut vinkki
2023

hyväksy, että ahdistut tai saat paniikkikohtauksen äläkä yritä estää sitä - tiedosta, että se kestää vain hetken ja kohta olosi helpottuu - käy vaikka ulkona hengittämässä raitista ilmaa ja palaa sitten tilanteeseen, josta lähdit

Harjoituksen kautta tullut vinkki
2023

Ajatusten siirtäminen keskittymällä helmiin (esim. kaula tai käsikorussa) Keskittymällä hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos Altistamalla itseään tilanteisiin jotka ahdistavat esim. julkinen liikenne Kylmä altistus esim. kylmän jääpussin laittaminen kasvoille tai jollekin muulle herkälle alueelle esim. niska tai kaulan seutu

Harjoituksen kautta tullut vinkki
2023