Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

2. TYÖKALUJA

Ahdistus vaikuttaa monin tavoin. Siksi myös keinoja sen helpottamiseen on erilaisia. Tässä työkaluja-osiossa esiteltävillä harjoituksilla pyritään vaikuttamaan niihin asioihin, jotka vaikuttavat ahdistuksen syntymiseen ja jatkumiseen.

Keinoja kohti muutosta

Hyvä uutinen on, että omia oireita voi opetella hallitsemaan. Avaimet onnistumiseen ovat sinulla itselläsi, sillä olet oman mielesi paras asiantuntija.

Seuraavaksi opit keinoja, joiden avulla on mahdollista saada ahdistuksen oireet paremmin hallintaan. Osa niistä voi olla sinulle entuudestaan tuttuja, osa taas uusia.

Toivottavasti löydät itsellesi sopivia keinoja, joita voit arjessasi hyödyntää.

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.

On tärkeää, että tiedon lukemisen lisäksi teet myös harjoituksia. Harjoitusten tekemisen kautta muutut lukijasta aktiiviseksi tekijäksi. Näin otat askelia oman tilanteesi parantamiseksi.

Miten harjoituksia tehdään?

Jotkut harjoitukset vievät enemmän aikaa kuin toiset. Tärkeää kuitenkin on, että jatkat harjoitusten parissa, vaikka se tuntuisikin haastavalta.

Joitakin harjoituksia on tärkeä toistaa riittävän monta kertaa, jolloin tekemistäsi muutoksista tulee kestävämpiä.

Harjoitukset, jotka koet erityisen hyviksi, kannattaa ottaa muistiin ja palata niihin pitkäjänteisesti.

Seuraavalla videolla (1:22) saat vinkkejä omahoito-ohjelman harjoitusten tekemiseen. Samalla kuulet, miksi harjoitteluun kannattaa sitoutua.

Anna aikaa muutokselle

Motivaatio asioiden muuttamiseen vaihtelee. Myös voimia muutoksen toteuttamiseen voi välillä olla enemmän, joskus taas vähemmän. Muista, että tämä vaihtelu on luonnollista.

Tee silti sopimus itsesi kanssa: kokeile tämän omahoidon ohjeita, ja arvioi vasta myöhemmin niiden hyödyllisyyttä.

Saat tässä osiossa työkaluja toimintakyvyn palauttamiseen ja ajattelutavan uudistamiseen. Tee harjoituksia sen mukaan, mitkä niistä tuntuvat itsellesi tarpeellisilta. Muista kuunnella omia voimavarojasi.

Entä jos harjoitukset tuntuvat hankalilta?

Jotkut harjoitukset voivat tuntua vaikeilta. Niihin voi olla vaikea ryhtyä. Joskus taas harjoitusten ohjeistus voi tuntua epäselvältä. 

Jos harjoitus tuntuu vaikealta tai se jää tekemättä, pyydä apua aikuiselta. 

Terapeutin vinkki

-

Muista, että harjoittelun tavoitteena ei ole poistaa ahdistusta kokonaan, koska ahdistus on myös tarpeellinen tunne.

Tarkoituksena on löytää erilaisia tapoja säädellä ahdistuksen voimakkuutta ja oppia tulemaan sen kanssa toimeen siten, ettei se enää estä tekemästä itselle tärkeitä asioita.