Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Paniikin omahoito-ohjelma lähenee nyt loppuaan. Tässä kohtaa voit kiittää ja kehua itseäsi ohjelman suorittamisesta sekä saavuttamistasi tuloksista. Kiitos, että olet jaksanut lukea ja tehdä harjoitteita näin pitkälle!

Suunta eteenpäin

Toivottavasti olet oppinut ymmärtämään paniikkikohtauksia paremmin ja tätä myötä kohtauksiin liittyvä pelko ja välttely ovat lähteneet vähentymään. Toivottavasti myös itse paniikkikohtaukset ovat vähentyneet ja lievittyneet.

Seuraavaksi tarkastelemme muutamia yleisiä hyvinvointiin vaikuttavia asioita, joihin voit keskittyä opeteltuasi perinteisiä paniikin hallinnan keinoja.

Harjoitus tekee mestarin

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös paniikin hallinnan oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä omahoito-ohjelmassa opittujen työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, ne auttavat sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä. Sen jälkeen uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa. Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä. 

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet harjoitellut tiettyä työkalua esimerkiksi viikon ajan.

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.