Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Egenvårdsprogrammet för panik närmar sig sitt slut. I det här skedet kan du tacka och berömma dig själv för att du har slutfört programmet samt för de resultat du har uppnått. Tack för att du tog dig tid att läsa och göra övningarna så här långt!

Vägen framåt

Du har förhoppningsvis lärt dig att förstå panikattacker bättre, och i och med det har rädslan och undvikandet som är kopplade till attackerna börjat minska. Förhoppningsvis har också panikattackerna minskat och blivit lindrigare.

Till näst granskar vi några allmänna saker som påverkar välbefinnandet och som du kan fokusera på efter att ha lärt dig de traditionella sätten att hantera panik.

Övning ger färdighet

Det är viktigt att öva regelbundet då man lär sig något nytt, även då man lär sig färdigheter i att hantera panik. När du börjar med att öva på att använda verktygen i detta egenvårdsprogram i lätta situationer hjälper de dig efterhand också i svårare situationer när känslorna håller på att ta över.

Övningen kan jämföras med att lära sig att simma

När du lär dig simma måste du först lära dig tekniken i grunt vatten och sedan kan du träna vidare under trygga förhållanden. När du har tillräckligt goda simkunskaper kan du också simma i de mest krävande förhållanden, till exempel på djupare vatten eller i blåsigare väder. 

Särskilt i början kan träningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du, efter att ha övat på en ny färdighet till exempel under en viss tid eller i en viss svår situation, belönar dig själv på något lämpligt sätt.

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv. Exempel på belöningar är att lyssna på din favoritmusik, läsa en bok, ha en avkopplande kväll eller ringa en kompis. Det viktiga är att hitta rätt metod just för dig.