Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

1. Opi ottamaan apua vastaan

Avun saamisen hoito- tai viranomaistaholta ei pitäisi olla kiinni siitä, miten sitä pyytää. Tosiasia kuitenkin on, että tapa, jolla pyydät apua, vaikuttaa siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa tilannettasi on ymmärtää.

Avun pyytämisen tavalla on erityisen suuri merkitys silloin, jos pyydät apua läheiseltäsi. Läheinen ei välttämättä osaa tai rohkene kysyä tarkentavia kysymyksiä. Onkin tärkeää, että pystyt kertomaan tilanteestasi rehellisesti ja selkeästi.

Harjoitus: Avun vastaanottaminen

Tavoite

Ymmärrät paremmin, miten suhtaudut avun pyytämiseen ja vastaanottamiseen.

Ohje

Lue alta löytyvät esimerkit avun pyytämisestä. Tunnistatko jotain näistä ajatusmalleista tai toimintatavoista?

Pohdi, minkälaisilla tavoilla pyydät apua. Haittaavatko vai edistävätkö nämä tavat avun saamista? Jos ne haittaavat, mieti, miten voisit niitä kehittää.

Esimerkki

  • “Haluan selvitä yksin. Tuntuu todella inhottavalta, kun joudun pyytämään apua. Viivyttelen sitä viimeiseen asti.”
  •  “Koen, etten koskaan saa mistään apua. Pyydän usein rahallista apua läheisiltäni ja sosiaalitoimistosta.”
  • “Pyydän apua usein, mutta minut ymmärretään väärin. Tämä voi johtua siitä, että suutun helposti, jos koen, ettei minusta olla kiinnostuneita.”
  • “Pyydän apua, jos tarvitsen. Yritän kertoa asiani niin, että muut ymmärtävät. Mietin aina, mistä pyydän apua. Sukulaiset ja läheiset eivät voi auttaa loputtomiin.”
  • “Menin pyytämään apua, kun en enää mitenkään pärjännyt yksin. Minulle sanottiin, että asiaani käsiteltäisiin vasta seuraavana päivänä. Lähdin hiljaa pois, enkä tullut takaisin.”
Loading ...