Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

1. MISTÄ ON KYSE?

Rahaongelmat voivat johtua monista syistä. Näitä syitä voivat olla esimerkiksi huolien kasautuminen, vaikeus pyytää apua tai vähävaraisuus. Ongelmat voivat johtua myös liian suurista menoista, velkakierteestä tai rahan antamisesta muille.

Rahaongelmiin voi liittyä myös hyväksikäyttöä tai väkivaltaa. Oman talouden epätasapaino voi johtua myös siitä, että etuuksia on jäänyt hakematta.

Ahdistaako rahatilanteesi sinua?

Usein rahahuolet aiheuttavat ahdistusta. Yleensä kyseessä on todellinen huoli taloudellisesta pärjäämisestä. Joskus ongelmana voi olla ylihuolehtiminen.

Ihmiset huolestuvat eri asioista. Toiselle jo yhden laskun maksaminen myöhässä voi aiheuttaa ahdingontunnetta, kun toinen voi nukkua yönsä rauhassa, vaikka laskuja kasaantuisi.

Rahaongelmat voivat aiheuttaa niin paljon huolia, ettei tiedä, mistä aloittaa ja mikä on asioiden tärkeysjärjestys. Tällaisessa tilanteessa voi kokea, ettei enää saa otetta raha-asioihin.

Tässä ohjelmassa käydään läpi yleisiä syitä rahaongelmiin, etsitään niihin ratkaisuja niihin ja suunnitellaan tulevaisuutta.

Muista

Ongelman syiden ymmärtäminen voi auttaa oman taloudellisen tilanteen tasapainottamisessa.