Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Lainaatko tai annatko rahaa muille?

Taloudelliset huolet voivat johtua myös siitä, että lainaa tai antaa rahaa muille, vaikkei siihen oikeastaan olisi mahdollisuutta.

Rahaa lainataan tai annetaan usein lähisukulaiselle, ystävälle tai muulle läheiseksi koetulle ihmiselle. Monet haluavat tukea aikuisia lapsiaan taloudellisesti.

Painostus ja pakottaminen

Voi myös olla tilanteita, joissa joku painostaa tai pakottaa rahan antamiseen. Usein painostus lisääntyy vähitellen. Sitä voi olla aluksi vaikea huomata tai tunnistaa. Tilanne herättää häpeää ja syyllisyyttä, mikä vaikeuttaa avun hakemista.

Jokaisella on kuitenkin oikeus huolehtia itsestään ja tehdä päätökset omista raha-asioistaan.

Lainaamista ja antamista voi olla vaikea lopettaa

Kun rahan antaminen ja lainaaminen on jatkunut pitkään, on siitä usein vaikea irrottautua. Lopettaminen voi tuntua vaikealta, vaikka olisit tehnyt sitä vapaaehtoisesti. Useimmiten rahansaajalla on joitakin tärkeitä tarpeita, joita hän kertoo täyttävänsä sinulta saamallasi avustuksella. Se voi olla totta.

Olet saattanut havaita, että omat rahasi eivät riitä. Ehkä olet jo yrittänyt lopettaa rahan antamista. Olet saattanut suunnitella ottavasi asian puheeksi. Kun tilanne on tullut vastaan, on toisen avuntarve voinut herättää sinussa halun auttaa, ja oma tilanteesi on unohtunut.

Ongelmat eivät ratkea antamalla rahaa

Jatkuva rahanlainaus voi myös olla merkki siitä, että lainaajalla on omia rahankäyttöön tai taloudenhoitoon liittyviä ongelmia. Rahan antamisen tai lahjoittamisen sijaan hänet voi ohjata lukemaan tätä omahoito-ohjelmaa ja hakemaan itselleen apua.

Muista

Sinulla on oikeus huolehtia itsestäsi, vaikka lähelläsi olisi ihminen, joka tarvitsee myös apua.