Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tuntuuko tilanne toivottomalta?

Rahaongelmiin voi liittyä toivottomuudentunnetta. Toivottomuus voi kuitenkin liittyä myös masennusoireisiin.

Jos velkataakka kasvaa hallitsemattomaksi ja sitä kantaa yksin, voi tilanne tuntua toivottomalta. Tällaisessa tilanteessa saattaa helposti tulkita myös muiden ihmisten sanomiset ja eleet osoituksiksi tilanteen toivottomuudesta.

Voi olla, että olet jo pyytänyt apua ja kokenut, ettei sinua osata auttaa. Ammattilainen on voinut esimerkiksi kysellä kysymyksiä, joiden vastaukset tuntuvat itsestään selviltä. Joissakin tilanteissa voi olla totta, että kohtaamasi ammattilainen ei ole osannut auttaa sinua. Kokonaistilanteen selvittäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa ja siihen saattaa kulua aikaa.

Muista maltti ja puhuminen

Jos koet tilanteesi toivottomaksi, voi tuntua vaikealta odottaa ja olla kärsivällinen. Voi tuntua paremmalta vaihtoehdolta luovuttaa kuin jatkaa selvittelyä. Luovuttaminen ei kuitenkaan vie tilannettasi eteenpäin.

On parempi hengähtää hetki. Voit myös kertoa ammattilaisille ja läheisillesi, että koet tilanteen toivottomaksi ja sinusta tuntuu, etteivät asiat etene mihinkään. Ääneen sanominen on parempi vaihtoehto kuin toivottomuudentunteeseen yksin jääminen.

Muistilista toivottomuuteen

Hengähdä hetkeksi. Kaikkea ei voi saada valmiiksi heti.
-> Pääasia on, että olet aloittanut.

Velkatilanteen hoitamiseen tarvitaan usein ammattilaista.
-> Muista, että vaikka olisit itse lukenut velkatilanteen hoitamisesta, voi muitakin mahdollisuuksia vielä olla.

Yritä ajatella, että ammattilaiset yrittävät parhaansa.
-> Joskus asioiden hoitaminen on hidasta.

Yritä pysyä asiallisena, vaikka velkojen selvittäminen tuntuisi vaikealta.
-> Voit kertoa omista tunteistasi.

Kun velkatilanteeseen haluaa muutosta, toivoo muutoksen tapahtuvan mahdollisimman nopeasti.
-> Hyväksy, että muutos voi olla hidas. Voit keskittää osan energiastasi tämän ohjelman lukemiseen ja harjoitusten tekemiseen.

Ammattiavun hakeminen kannattaa

Monilla velkaantuneilla on käsitys, että talous- ja velkaneuvonta voi auttaa vain niitä velkaantuneita, joilla on pysyvät tulot. Todellisuudessa velkaantuneen auttaminen on huomattavasti monitahoisempaa ja vaihtoehtoja on enemmän.

Kannattaa siis hakea ammattilaisen apua oman kaupungin tai kunnan talous- ja velkaneuvonnasta. Velkatilanne ei ole koskaan niin toivoton, ettei sitä kannattaisi tutkia ja arvioida. Yleensä ammattilainen voi auttaa ainakin jollakin tavalla.