Tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista

Tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista –opas tarjoaa tietoa luonnon merkityksestä hyvinvointiimme. Jo pelkästään luonnossa oleilu alentaa verenpainetta, lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa.

Pienet muutokset arjessa lisäävät kosketustasi luontoon. Esimerkiksi tietokoneen taustakuvan vaihtaminen luontoaiheiseksi riittää. Luonto arjessa- ja Tuo luonto luoksesi -osioista löydät vinkkejä, miten voit lisätä helposti luontokokemuksia arkeen.

Opas sisältää myös kahdeksan lyhyttä metsämieliharjoitusta ja neljä virtuaalista luontokävelyvideota. Videoita voit katsoa esimerkiksi tilanteessa, jossa luonnosta nauttiminen ei ole mahdollista. Virtuaaliselle metsäkävelylle ehdit vaikkapa kesken kiireisen työpäivän.

Luonnon vaikutus hyvinvointiin

Ihmiset kokevat luonnon vaikuttavan positiivisesti hyvinvointiinsa. Luonnon vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin myös tutkitaan nykyisin yhä enemmän. Luonto vaikuttaa hyvinvointiimme usean kanavan kautta.

Luonto arjessa

Luontoympäristö tarjoaa useita mahdollisuuksia niin mielenterveyden kuin yleisen hyvinvoinnin edistämiseen. Pienillä muutoksilla arjessa voit lisätä hyvinvointiasi.

Tuo luonto luoksesi

Jo pelkkä luonnon näkeminen tuo mielihyvää. Osiossa on vinkkejä siitä, miten voit tuoda kotiisi luontoelementtejä.

Metsämieliharjoituksia

Luonnossa olosuhteet ovat otolliset rauhoittumiseen, virkistymiseen ja läsnäoloon. Metsä on siten myös sopiva paikka mielen taitojen harjoittamiseen. Tämä osio sisältää tietoisuustaitoja kehittäviä metsämieliharjoituksia. Tehtävistä on hyötyä kaikille.

Mene metsään virtuaalisesti!

Luontokokemus ei välttämättä aina ole lähietäisyydellä. Saatat kaivata luontohetkeä kesken työpäivän tai ollessasi sairaana. Virtuaalisen metsäkävelyn avulla pääset aistimaan luontoa, vaikka et itse pääsisikään luontoon saakka liikkumaan. Osio sisältää kaikista neljästä vuodenajastamme tehdyt virtuaalimetsäkävelyt.

 

Tämä opas on tehty yhteistyössä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa. Metsämieliharjoitukset ovat kirjasta Metsämieli — Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin. (Arvonen, S. 2014: Metsämieli — Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin. Metsäkustannus.)