Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tervetuloa alkoholinkäytön omahoito-ohjelmaan!

Tuntuuko sinusta, että käytät liian paljon alkoholia? Haluatko vähentää alkoholinkäyttöäsi? Tai lopettaa sen kokonaan? Tämä ohjelma on tarkoitettu kaikille, jotka ovat huolissaan alkoholinkäytöstään tai haluavat pohtia suhdettaan alkoholiin.

Tässä ohjelmassa saat tietoa alkoholinkäytön vaikutuksista fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Opit myös työkaluista, joiden avulla voit arvioida ja hallita alkoholinkäyttöäsi.

Ohjelmassa arvioit oman tilanteesi, päätät tavoitteesi ja lähdet kohti muutosta. Saat myös neuvoja siihen, miten ylläpidät saavutuksiasi.

Jos läheiselläsi on ongelmia alkoholin liikakäytön kanssa, löytyy eväitä jatkoon -osiosta kappale, jossa on sinulle tietoa.

Onko tämä omahoito-ohjelma minua varten?  

Tämä omahoito-ohjelma sopii tilanteisiin, joissa ongelmat eivät ole vielä kehittyneet vakavalle tasolle.

Jos olet jo vahvasti riippuvainen alkoholista eli jos äkillinen lopettaminen aiheuttaa sinulle vaikeita vieroitusoireita, kuten vapinaa, tuskaisuutta, pahoinvointia, unettomuutta, kramppeja tai harhoja, tarvitset pikaisesti ammattiapua juomisen lopettamiseksi. Sitä saat paikkakuntasi terveyskeskuksesta tai A-klinikalta.

Voit käyttää omahoito-ohjelmaa 

  • riippumatta siitä, onko sinulla diagnoosia vai ei  
  • itsenäisesti tai muun hoidon tukena 
  • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain ne kohdat, jotka sopivat sinulle parhaiten
  • edeten haluamaasi tahtia - vaikka pikkuhiljaa pieninä paloina
  • palaten yhä uudelleen sinua kiinnostaviin sisältöihin 

Tämän omahoito-ohjelman käyttäminen on maksutonta. Voit tehdä alkoholinkäytön omahoito-ohjelmaa ja sen harjoituksia täysin nimettömästi. Sinun ei tarvitse syöttää henkilötietojasi mihinkään. 

Mikä omahoito-ohjelma on? 

Omahoito-ohjelma 

  • perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin 
  • koostuu kolmesta osiosta 
  • sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa  

Muistilista aloitukseen

Missä vain, milloin vain  

Omahoito-ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa, ja materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Katso videoita kännykälläsi, tai vietä kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta. 

Kokonaan tai osissa  

Omahoito-ohjelman läpikäyntiin kuluu yhteensä useampi tunti. Koko ohjelmaa ei kuitenkaan tarvitse käydä läpi yhdellä kerralla. Voit myös keskittyä vain niihin osiin, jotka koet mielenkiintoisimmiksi ja omaan tilanteeseesi sopivimmiksi.  

Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta 

Uusien työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa. 

Yksityisyytesi suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon.  

Sinulla on mahdollisuus muutokseen 

Olet pian aloittamassa omahoito-ohjelmaa. Hienoa, että toimit itsesi parhaaksi. Omahoito-ohjelma auttaa sinua kohti haluamaasi elämää. 

On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyrit pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi armollinen. Tee ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pidä palauttavia taukoja.  

Ohjelma rakentuu seuraavista osioista

1. Mistä on kyse?

Ensimmäisessä osiossa saat tietoa alkoholin ongelmakäytöstä ja sen vaikutuksista.

Voit myös arvioida, millä tasolla oma alkoholinkäyttösi on.

2. Työkaluja

Toisessa osiossa lähdet kohti muutosta.

Haastat ajatuksiasi ja toimintamallejasi. Harjoittelemalla opit uusia tapoja suhtautua tilanteisiin.

3. Eväitä jatkoon

Viimeisessä osiossa suuntaat mieltä kohti tulevaa.

Saat lisätietoa siitä, miten arjenhallinta ja tasapainoinen elämä vaikuttavat mielenterveyteen. Opit ylläpitämään saavuttamiasi tuloksia.